27-10-06

Torture by mandate

Recent heeft president Bush van de VS weer eens een prachtig staaltje ten beste gegeven van doublespeech. Enerzijds ondertekent hij een wet die “strenge” ondervragingen toelaat, anderzijds beweert hij bij hoog en bij laag dat de VS niet folteren en dat deze wet een grote bijdrage levert aan de vrijheid van de VS. Hypocrieter kan niet.

In de eerste plaats zijn de “strenge ondervragingstechnieken” die hij goedkeurde zeker niet onschuldig en kunnen ze zeker als foltering worden aangemerkt. Vergeten we niet dat ijsbaden ook door de Gestapo werden gebruikt om tongen losser te maken. En deze methode is steeds aanzien als een vorm van foltering. Het in niet omdat de VS nu ook openbaar overgaan tot dergelijke methoden dat deze plots meer humaan zouden geworden zijn. Hetzelfde geldt voor het ontnemen van slaap. Een ergere manier van geestelijk folteren bestaat er gewoon niet vind ik.

Over de CIA-vluchten is ook al veel inkt gevloeid. Het onderwerp wordt, om de VS niet tegen het hoofd te stoten, door alle regeringen angstvallig gemeden. Hier en daar brengt de pers iets naar buiten, maar van officiële zijde is er in gans Europa heel weinig wil aanwezig om deze zaak grondig uit te spitten. Akls er niets te verbergen is is dat wel zeer tegenaangewezen. Een diepgaand onderzoek zou veel twijfels wegnemen dan. Ik ben er dan ook van overtuigd dat er inderdaad in (bijna) al de europese landen dergelijke vluchten zijn overgevlogen of een tussenlanding hebben gemaakt. 

Dat men deze gevangenen niet naar bv Egypte bracht om ze een afvaart van de Nijl aan te bieden is maar al te duidelijk. Evenmin werden ze in andere landen waar men ze heengebracht, in een viersterrenhotel ondergebracht voor een welverdiende strandvacantie. De bedoeling van deze transporten was zeer duidelijk om buiten de VS handelingen te stellen die in het land zelf onmogelijk of ontoelaatbaar waren en waar ook de extra-territorialiteit van Guantanamo geen afdoende oplossing voor bood : foltering.

Hoewel de VS tot voor kort dus nog steeds konden zeggen dat ze niet folteren toch gaat het hier duidelijk om spelen op woorden, juridische filologie en filosofische krompraterij. Als de VS een gevangene overbrengen naar een land waar gefolterd wordt en als ze de gevangene daar aan de plaatselijke autoriteiten uitleveren, dan weten ze maar al te goed dat hun slachtoffer niet braaf in een cel zal opgesloten worden. Ten andere, waarom zouden de VS een gevangene naar een ander land overbrengen wanneer hier geen reden voor is. Om de Amerikaanse chartermaatschappijen even wat te laten bijverdienen ? Dat gelooft toch niemand ! En dat het allemaal landen waren waar wél gefolterd wordt zal ook wel puur toeval zijn waarschijnlijk.

Neen, het is duidelijk dat de VS hier gewoon laten folteren in hun naam, "bij volmacht" dus. De Amerikanen schuiven hun vuil werk dus af op satelieten, wat Bush dan toelaat met een hypocriet gezicht te blijven beweren dat er van foltering bij hen geen sprake is. Iemand blootstellen aan foltering, deze foltering bevorderen of mogelijk maken, daar valt dus volgens deze denkpiste geen verkeerd woord over te zeggen. Begrijpe wie kan. Nu ja, ook de spaanse inquisitie had wel haar verwrongen redeneringen om zichzelf goed te praten.

Onze regeringen zijn hier medeplichtig aan. Ze protesteren niet, ze dekken door het weigeren de zaak te onderzoeken deze terugkeer naar de middeleeuwse folterbank goed, kortom, ze weigeren een “persoon in nood” bij te staan. In elk normaal land is dit een feit dat in het strafwetboek is opgenomen. Maar wanneer de VS in het spel is gelden blijkbaar andere normen, rechten en wetten.

In alle geval, ik blijf van mening dat de VS hiermee terugkeren naar een activiteit die bij ons reeds voor de Franse revolutie werd afgeschaft door keizer Jozef II : de folterbank. Dat ze hiermee in hun ogen de titel  “Gods own country” niet verliezen is een hersenkronkel die ik niet begrijp, maar dat Bush met uitgestreken gezicht en zonder hierover terechtgewezen te worden kan blijven beweren dat hij voor de vrijheid strijdt (o.a. in Irak) is toch wel de hypocrisie naar nieuwe toppen voeren.

17:27 Gepost door Dwarsligger in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.