14-02-07

Poetin en de VS

Vladimir Poetin heeft op de veiligheidsconferentie in München de VS (en haar knechtjes) tegen de schenen gestampt door te beweren dat de VS de wereldorde in gevaar brengt. En zoiets mag natuurlijk niet gezegd worden.

De VS aanzien zichzelf immers als de kampioen van de democratie en richten in dit kader de gevangenis van Guantanamo op, ontzeggen elementaire rechten aan hun burgers en ze laten folteren toe.

Ze aanzien zichzelf als bewaarder van de wereldvrede en strooien leugens rond over massavernietigingswapens in Irak om een excuus te hebben agressie uit te oefenen tegen dit land. De VS zijn garant voor de wereldvrede en in dit kader gaan ze overal wanorde stichten die hun bondgenoten dan moeten (helpen) oplossen. Denken we weer maar eens aan Irak dat nooit zo labiel is geweest als vandaag. Of aan Somalie waar ze een rechtstreeks op TV uitgezonden landing hebben uitgevoerd die over de ganse wereld hilariteit opriep.

Niemand zal het gezicht vergeten van de marinier die uit het landingsvaartuig komt en dekking zoekt alsof hij zodadelijk door een massa vijanden zal worden neergemaaid en die in de plaats ervan optreedt in een filmstuk waarin hij geconfronteerd wordt met de flitslampen van perscorrespondenten. Somalië ook waar ze halsoverkop gevlucht zijn nadat een dode soldaat door rebellen achter een tank werd aangesleept en waar dan de Europese bondgenoten weer het vuile werk moesten opknappen om terug orde in het land te krijgen.

Waar de VS met hun cowboymentaliteit voet aan land zetten mag je er zeker van zijn dat chaos het enige is wat na enkele dagen nog resteert. Onderhandelen kunnen ze niet, dreigen en met wapens zwaaien des te beter.  Kortom, ze plegen internationale politiek op een manier die zelfs Hettieten en Egyptenaren al achter zich hadden gelaten. Want zij zaten eerst aan tafel voor ze de wapens kruisten.

De VS zijn, denken ze tenminste, ook de grootste rechtsstaat ter wereld. Vandaar dat ze de meest elementaire regels van internationaal recht overtreden. De inval in Irak was een duidelijke daad van agressie.  Dat de VS er niet voor terugdeinzen om zelfs zaken in scène te zetten hebben de Pentagon Papers destijds maar al te duidelijk bewezen. Of zijn we het Tonkin-incident al vergeten dat als excuus moest dienen om Noord Vietnam te bombarderen.  En de moord op Allende en het steunen van Pinochet ?  Ze zetten zich daarbij op gelijke hoogte met het  Duitsland van Hitler dat voor het Polen binnenviel ook een grensincident in scène zette.  

De VS aanzien zichzelf als politieman van de wereld en ze handelen er ook naar, hoewel niemand hen ooit die opdracht toegekend heeft. Ze gaan hierbij voorbij aan de UNO aan wie die taak sinds 1945 is toegewezen via het Verdrag van San Francisko. En ze zijn zeker geen toonbeeld van neutraliteit als ze ergens tussenkomen. Wanneer Iran of Irak ervan verdacht worden een atoombom te maken, wordt moord en brand geschreeuwd. Dat Israel reeds een atoombom bezit (iets wat sinds de ontvoering van Mordechai Vanunu nu wel als bewezen mag beschouwd worden) wordt nergens veroordeeld, laat staan dat er represailles worden gevraagd. We kunnen dan ook niet beweren dat we veel bewondering kunnen opbrengen voor de objectiviteit van de analyses die de VS op zo’n moment maken. In zijn “1984” spreekt George Orwell over dergelijke kromme redenering als “doublespeak” en ik denk dat wie dit boek ooit las het verschijnsel wel zal herkennen.    

Ik kan dan ook alleen maar vaststellen dat Poetin volledig gelijk had wanneer hij beweert dat de VS vandaag de dag de grootste bedreiging vormen voor de wereldvrede en dit door het feit dat ze elke internationale rechtsregel naast zich neerleggen zodat er op dit gebied geen rechtszekerheid meer bestaat. Zelf willen ze ook boven de wet staan. Zo willen ze bv nog steeds een uitzonderingspositie bij het tribunaal van Den Haag waar misdaden tegen de mensheid kunnen vervolgd worden. Kortom : gans de internationale situatie wordt vandaag de dag door de VS  beheerst en het is een geluk dat landen als Rusland en China zich weinig gelegen laten aan de oekazen van deze imperialistische staat. Want zonder hen waren we volledig overgeleverd aan de willekeur van een stelletje kortzichtige pistoolhelden. 

 

19:15 Gepost door Dwarsligger in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

usa ja, zij wanen zich de rechstreekse afgezanten van god, maar we weten dat de wapenloby in de states de plak zwaaien, en zij hebben nu eenmaal ingebeelde vijanden nodig, anders is het gedaan met hun handeltje. ook weten we dat de nieuwsgeving over de feiten heel anders is in de states dan wat we hier te zien krijgen.
de usa is gewoon een postmodern nazisme (om da woord maar te gebruiken)

Gepost door: watje | 14-02-07

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.