05-03-07

Zwangerschapsverlof 2 : Commentaar

We zagen in deel 1 van dit artikel dat vrouwen reëel minder concurentieel zijn op de arbeidsmarkt. Als ik als HR manager moet kiezen tussen een man van 25 en een vrouw van 25 kies ik voor de man omdat ik met de vrouw gegarandeerd organisatorisch in de problemen kom en binnen enkele jaren een tweede halftimer mag aanwerven, iets waar ik niet veel zin in heb.

 

Anderzijds is het wel zo dat vrouwen evenzeer recht hebben om zich te ontplooien in een beroepsbezigheid en kan niet ontkend worden dat hun inkomen de dag van vandaag bijna onontbeerlijk is om een “normaal” welvaartsniveau te hebben. Vrouwen op de arbeidsmarkt zijn een feit en ze zullen niet zo snel verdwijnen.

 

Vrouwen hebben door hun “groter egoisme” en “lagere bereidheid tot compromissen” veel zaken bereikt in het bedrijfsleven waar ook mannen van kunnen profiteren. Ze hebben bv deeltijds werken aanvaardbaar gemaakt, interferentie van kinderen op het arbeidsleven “normaler” gemaakt enz. Kortom : vrouwen hebben enkele zaken doorgedrukt die het bedrijfsleven nooit zou gekend hebben als enkel mannen de werkvloer hadden bevolkt. Want in dat geval zou de werknemer zich aangepast hebben. Vrouwen hebben echter de werkgever verplicht te aanvaarden dat “het bedrijf” niet het enige is in een mensenleven en dat bv een ziek kind inderdaad rechtvaardigt dat een ouder thuisblijft om het te verzorgen.  

 

Nu is er ook nog een ander probleem dat hier tussenkomt. Mannen kunnen door de vrouw-kindsamenzwering niet doordringen tot het vrouwenbastion “kinderverzorging”. Hierdoor aanzien vrouwen dit gebied als het hunne en staan ze het niet aan de mannen af zonder een zware emancipatiepoging van die zijde, een masculisitische strijd.

 

Voor vrouwen is het thuisblijven voor kinderen een logische voortzetting van het zwangerschapsverlof, voortzetting die ze ook zeer graag hebben omdat ze het zeer moeilijk vinden hun kind “te verlaten”. Een man die thuis wil blijven voor zijn kind vecht dan ook niet enkel tegen deze vrouwelijke voorsprong maar ook tegen haar “moederinstinct”. Kortom : geen enkele man zal erin slagen wanneer mama ook graag voor haar kind zou thuisblijven (of halftijds werken) zijn echtgenote zo ver te krijgen dat zij fulltime blijft werken en hij thuisblijft. Vrouwen zullen nog liever scheiden dan af te zien van dit privilege. Ondertussen blijft de mythe bestaan dat mannen hierin gewoon niet geïnteresseerd zijn en zal niemand op de idee komen om deze mythe te controleren en eventueel te ontkrachten.

 

Voor mannen is deze “thuis-wereld” dan ook compleet afgesloten en tenzij onze overheid en de ministers van Gelijke Kansen mannen positief beginnen te discrimineren op dit gebied zal hier de eerste generaties nog geen verandering in komen. De moeder-kind-samenzwering, de territoriumdrift van vrouwen als het over huis, tuin, keuken en kinderen gaat, dit alles heeft voor gevolg dat mannen ook vandaag nog hier enkel maar geduld worden, wel mogen helpen maar dit moeten doen volgens (kwaliteits)regels die mevrouw eenzijdig oplegt, zonder inspraak of wat dan ook. Kortom, wat 30 jaar geleden de buitenwereld was voor vrouwen is voor mannen nu nog steeds de binnenwereld: een streng bewaakt domein waar de ander enkel op welkom is als hulpje bij ondergeschikte taken en waar een heel sterk verdedigde grens wordt opgetrokken tegen te vergaande inspraak of invloed.

 

Vrouwen klagen erover dat mannen niet helpen in het huishouden maar de reden is hier gelegen : mannen worden er slechts gedoogd, niet aanvaard als gelijkwaardige partner. Vandaar dat mannen hoogstnodig en bijzonder snel hun inbreng in deze binnenwereld moeten bevechten, zoals vrouwen hen 30 jaar tevoren voorgedaan hebben wat de buiternwereld betreft. En hun stijd zal nog veel harder zijn dan die van de feministen vrees ik.

 

Vandaar mijn pleidooi voor positieve discriminatie van mannen wat betreft kinderen. Ik denk hier bv aan volgende maatregelen :

  1. Verplicht mannen vaderschapsverlof te nemen, laat het niet van hun vrije keuze afhangen of ze dit doen of niet.
  2. Leg dit vaderschapsverlof ook verplicht voor de helft na thuiskomst van het kind. Vaders zijn bv de vierde of vijfde dag na de bavalling niet zo erg meer nodig. De aangifte is gedaan, het huis is meestal al volledig ingericht om de baby op te vangen. Maar wanneer mama en baby thuiskomen moet ook vader de tijd en de kans krijgen om hier van de eerste dag zijn duit in het zakje te doen.
  3. Verbied vrouwen om na hun zwangerschapsverlof nog thuis te blijven. De man daarentegen kan dit zonder problemen en wordt er zelfs toe aangezet. Hierdoor worden 2 vliegen in 1 slag geslagen : vrouwen worden concurrentiëler op de arbeidsmarkt en mannen worden aangezet of de mogelijkheid geboden eindelijk oog te krijgen voor de binnenwereld.
  4. Na een eerste loopbaanonderbreking van de man krijgt de vrouw deze pas en slechts voor een even lange periode en aan dezelfde voorwaarden als de man. Hierdoor krijgen beiden de kans om op een gelijkwaardige manier te genieten zowel van de binnen- als van de buitenwereld. Eindelijk zullen manen dan de kans krijgen hun kinderen te zien opgroeien en zullen ze niet op hun kleinkinderen moeten wachten om hiervan te genieten.     
  5. Minder streng dan maatregel 3 is om vrouwen slechts half zoveel te betalen als mannen wanneer ze loopbaanonderbreking nemen voor de kinderen na hun zwangerschapsverlof. Maar ik vrees dat dan de moeder-kindsamenzwering wel eens sterker zou kunnen zijn dan de financiele zijde zodat op de duur toch de man weer de peer zou zijn.
  6. Halftijds wordt ook ontraden voor vrouwen en gestimuleerd bij mannen. Dit is een deel complexer maar kan bv ook weer door vrouwen niet en mannen wel hierdoor financieel te stimuleren.

Ik weet dat deze maatregelen veel vrouwen tegen me in het harnas zullen jagen maar ook wij mannen hebben hoogstnodig behoefte aan een emancipatiestrijd die evenzeer als die van de vrouwen op massaal protest zal botsen van de “gevestigde klasse”. Maar net als de feministen moeten ook wij mannen ons daar niet door laten afschrikken.

19:45 Gepost door Dwarsligger in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

knap idee, maar wedden dat de meeste mannen het niet willen

Gepost door: watje | 06-03-07

Reageren op dit commentaar

Kan wel Dat is mogelijk, maar ik ben ervan overtuigd dat velen het wel willen maar niet mogen/kunnen.

En vergeten we ook niet dat ook de eerste mannelijke vroedvrouwen, kleuteronderwijzers enz enorme tegenkanting hadden van vrouwen die deze beroepen als "hun eigendom" beschouwden.

En ja ook hun sexegenoten bekeken hen maar vreemd omdat ze even veel moeite hadden om te aanvaarden dat mannen "vrouwenwerk" gingen doen. Maar deze pioniers hebben wel de deur geopend, zaken aanvaardbaar gemaakt, vooral bij andere mannen.

Ook mijn idee zal in het begin weinig "volgelingen" hebben denk ik, maar stilaan zal ook daar de dijk wel doorbroken worden denk ik. En hoop ik ook

Gepost door: Grimm | 07-03-07

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.