26-04-07

Eens lekker dwarsliggen

Vandaag eens geen artikel over één onderwerp. Vandaag  ga ik een beetje zagen over een diversiteit van onderwerpen. Het aantal onderwerpen waarover ik dwars wil liggen is teveel geworden ineens.

Ik heb recent reeds een artikel geschreven over het schandaal van de lonen van zogenaamde topmanagers. Recent verscheen in de pers het bericht dat Vorton, grote manitou van fortis, een premie had gekregen die zijn loon verhoogde met de astronomische som van 2 miljoen euro, zodat hij, gratis aandelen niet inbegrepen, 11,4 miljoen Belgische frank per maand verdiende in 2006. De klassieke dooddoener hierbij is “dat zijn witte raven,  die zijn zo zeldzaam dat ze wel zo goed moeten betaald worden”. Het gewone personeel is geen witte raaf en kan dan ook fluiten naar een loonsverhoging. Wat men vergeet is echter dat het wel dit personeel is dat de winstverhoging heeft bevochten. Vorton persoonlijk heeft totnogtoe nog geen cent bijgedragen aan het binnenhalen van de kleinste euro op welke rekenng dan ook.

Supermanagers brengen dus zelf geen geld in het laatje, ze geven het uit of gaan er soms zelf mee lopen.  Want grote fraudes worden immers enkel op dat topniveau begaan. Denken we maar aan de top van Enron in de VS.

En zo bekwaam zijn deze mannen nu precies ook niet. Etienne Schouppe bij de NMBS, de top van General Motors die nog steeds benzineslikkers produceert hoewel er geen markt meer voor is, de topindustrieel Didier Pineau-Valencienne die zijn aandeelhouders oplicht…. Er zijn voorbeelden genoeg te vinden van managers die astronomische sommen verdienden maar deze zeker niet waard waren. Daarenboven, hoe vaak wordt de gouden parachute niet uitgehaald. Dat is een eveneens faramineus bedrag dat een bedrijf moet betalen om zich te ontdoen van een onbekwame “witte raaf”. Waar diens domme beslissingen, verkeerde strategie enz, duizenden mensen op straat doet belanden wordt hij er nog eens voor beloond met een 24-karaats “gouden handdruk”. Ook niet erg normaal, vindt u niet ? Enerzijds is hij zo goed dat hij dikbetaald moet worden, anderzijds wordt hij aan de deur gezet omdat hij niet goed genoeg is. Rijm dat eens samen. En waarom een onbekwaam iemand zo’n grote som moet krijgen is ook niet duidelijk. Het loon is er omwille van hun zogenaamde bekwaamheid, maar is die afkoopsom dat dan ook ?

Een ander onderwerp waar ik het vandaag over wil hebben is agressie op de trein. Het klopt dat treinbegeleiders vaak, té vaak, worden aangevallen door reizigers zonder vervoersbewijs, … Het is correct dat veel reizigers agressie gebruiken om hun zin door te drijven of voordeel te halen. Dat is een maatschappelijk verschijnsel dat steeds meer op de voorgrond komt. En wanneer men dan valt op een treinbegeleider die zijn taak ter harte neemt en zijn bedrijf wil geven waar het recht op heeft dan is de manier waarop hij behandeld wordt indien mogelijk nog meer af te keuren.

Ook zijn het deze mensen die voor de reiziger het bedrijf NMBS vertegenwoordigen. Dus als hun trein de zoveelste keer die week in vertraging is “omdat er een technisch probleem is” dan is het bij hen en bij hen alleen dat de reiziger zijn frustratie kwijt kan. Hij vangt de slagen op die infeite bedoeld zijn voor anderen die echter onbereikbaar zijn voor wraak.

Maar soms zoeken deze heren en dames het wel zelf ook. Ze staan teveel op het reglement, hebben geen oog voor de klant, kunnen niet relativeren, geven de reiziger het gevoel van machteloosheid.  

Of wat te denken van de begeleider die in een overvolle trein waar massa’s volk rechtstaan de enkele vrije plaatsen in eerste klasse niet openstelt. Wat te denken van de begeleidster die een abonné die zijn abonnement nog niet vernieuwd heeft de dag nadat het afliep een boete geeft omwille van “reizen zonder vervoerbewijs” ? Precies of iemand met een abonnement dat duidelijk regelmatig gebruikt wordt nu ineens zou proberen zwart te reizen. Neen, sorry hoor, de treinbegeleiders hebben het dan misschien zwaar, maar ze hebben hoogstnodig een opleiding nodig in klanttevredenheid.

Een derde onderwerp waar ik een woordje wil over zeggen is Jean-Marie Dedecker. Deze ijdeltuit met een ego als een huis heeft destijds onze judo op een zeer hoog niveau gebracht. Als coach was hij niet te kloppen. Hij was erg autoritair en nam geen blad voor de mond. Ook in de politiek heeft hij deze gewoonte niet opgegeven. Partijtucht is zowat de laatste van zijn zorgen. Niet te verwonderen dat hij dan ook dat de VLD hem buitengegooid heeft. Critici zijn niet welkom in eender welke partij. En ze heeft in mijn ogen een zware fout begaan. Veel mensen stemmen Vlaams Belang omdat in de “klassieke partijen” niemand de problemen een naaùm durft geven, iedereen ze minimaliseert of onder tafel veegt. Dedecker deed dat niet, die noemde een kat een kat en veel mensen waren dan ook blij dergelijke uitspraken te horen uit de mond van iemand van een “gewone partij”. Ten andere, als je een trein wil laten rijden heb je dwarsliggers nodig. Verwijder je die dan liggen de sporen niet stabiel meer. 

Dus heeft Jean-Marie een eigen partij opgericht, met natuurlijk zijn naam. Hij wordt derhalve de nieuwe Rossem. Overal in het rechtse kamp recupereert hij malcontenten en brengt ze samen. Ik ben eens nieuwsgierig of in zijn partij dissidenten nu wel aan bod zullen mogen komen. Maar ik vrees dat, gezien het karakter van de man, hij deze dadelijk de mond zal snoeren. Ik ben zeker dat binnen de 6 maanden na de verkiezingen de eerste dissident op straat zal staan.  Afwachten dus. Maar ik blijf erbij dat een man als Dedecker absoluut noodzakelijk is in de politiek. Hij heeft tenminste de moed om niet politiek correct te zijn, controverse en debat op te roepen en de vinger op de wonde te leggen, zelfs al doet hij dit meer uit narcisme en zijn zijn meningen niet begiftigd met enige graad van nuancering. 

17:33 Gepost door Dwarsligger in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

hihihi dan is VB zeer goed bezig: hoe meer dwarslatten, hoe stabieler de lijn. maar ik heb de indruk dat ze (huidige regering samen met de oppositie) alsmaar labieler worden desondanks de stijgende dwarslatters (ze zullen het nooit leren omdat men gewoonweg niet wil weten van een volksdemocratie)

Gepost door: watje | 26-04-07

Reageren op dit commentaar

Awel Goe gezegd se .
Ik kan me er helemaal in terug vinden in je betoog .

Maar ja, Dedecker is goed, maar de anderen ???
Welke pineut is nooit overgestapt omdat hij/zij het tij zag keren , en toch zo graag poen wilde verdienen ?
T'is allemaal heel moeilijk, maar we moeten risico's durven te nemen, verder boeren helpt niet , dus ....

Gepost door: siberx | 26-04-07

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.