08-10-07

Poetsvrouwen

De belgische staat heeft, in het kader van de strijd tegen de werkloosheid enkele jaren geleden het geniale idee gehad een systeem van dienstencheques op poten te zetten. Je koopt deze cheques aan en je betaalt er je huishoudhulp mee. Gedaan met zwartwerk, bij een ongeval is de hulp verzekerd, kortom, iedereen gelukkig.

Omdat ik de dienstencheque wil steunen heb ook ik me er aangeschaft en me naar een organisatie begeven die via dit systeem werkt. Ik koos er voor strijkhulp en poetshulp.

Men had me verwittigd dat poetshulp vinden wel een tijdje zou duren omdat het uurloon in het “zwartcircuit” hoger ligt en inderdaad, ik kreeg mijn hulp pas 2 maanden later voor het eerst aan de deur. Voorzien was dat ze elke week zou komen, de vrijdagnamiddag. De dame in kwestie poetste goed maar reeds na 3 weken was er vabn regelmaat in haar verschijning niets meer te merken. Ze kwam als ze zin had, was meer ziek dan beschikbaar, kortom, er was niets mee aan te vangen.

Ik heb het bedrijfje dat haar tewerkstelde verwittigd en ze bleek dit ook bij andere klanten te doen. Ze werd dan ook aan de deur gezet en men ging op zoek naar een nieuwe.

Na weer enkele maanden geduld was deze gevonden. Er was iemand nieuw in dienst gekomen en ze kon één maal per 14 dagen bij mij komen. Ook ditmaal startte alles goed maar ook ditmaal liep het weer snel verkeerd. Na een zestal weken (3 opdrachten bij mij dus) bleef ze weer weg zonder verwittigen, kwam ze in de week dat ze niet voorzien was, kwam ze niet als ze er wel moest zijn.

Ik terug naar de firma om te informeren wat er verkeerd liep. Het kwartiertje dat ik er was kwamen 2 telefoontjes binnen met exact dezelfde klacht als de mijne: ook bij deze mensen was de poetshulp (weer eens) niet komen opdagen.

Er loopt dus duidelijk iets structureels verkeerd, maar wat ? Ik besloot om eens dieper op de zaak in te gaan en te informeren hoe alles in zijn werk ging. Het resultaat overtrof mijn stoutste vermoedens. En wat voor mijn poetsvrouw speelde geldt ook voor veel andere handwerkberoepen.

Bleek dat deze mensen langdurig werklozen, laaggeschoolden, waren (wat wel te verwachten was) en dus zelden of nooit een arbeidsethiek hebben ontwikkeld. Ze hebben nooit geleerd dat “op tijd komen”, “verwittigen als je niet komt”, …. vereisten zijn om een georganiseerd proces niet in het honderd te laten lopen.

Geen probleem denk je dan. De VDAB, die instaat voor opleiding van werklozen, zal toch wel instructiedagen organiseren in die zin. Maar neen hoor, vergeet het. Dat is bij hen nog niet opgekomen.

Meer zelfs, ik hoorde verhalen over de VDAB die me de haren ten berge lieten rijzen. Je verwacht van deze mensen dat ze toch wel een beetje een diploma kunnen inschatten, dat ze weten hoe de arbeidsmarkt werkt, wat een profiel is. Neen hoor, dat is totaal onbekend terrein voor hen. Ze willen enkel maar mensen aan het werk krijgen, maar van structuur in hun werkmethodes is geen sprake. Ze sturen een licentiate scheikunde naar een vacature boekhouder of jurist en zelfs, geloof het of niet, buschauffeur en bewakingsagent. Ze roepen een 58 bouwvakker op voor een cursus metselen (en sturen hem dan terug naar huis niet omdat hij dit al kan maar wel omdat hij te oud is). Kortom, knoeierij. Arbeidsethos, tenslotte de basis van elke werkrelatie, zullen deze laaggeschoolden dus nooit via  de VDAB kunnen opdoen maar hoe ze het wel moeten leren dan is een andere vraag die ik me liever niet stel.

Want ze worden dan door de VDAB naar een bedrijf gestuurd (niet zelden voor een betrekking die totaal niet in hun profiel past). Gaan ze niet dan worden ze door de RVA geschrapt als werkloze. Velen dienen zich aan maar hopen niet aangenomen te worden. Velen vragen zelfs dadelijk een attest dat ze zich aangeboden hebben maar laten duidelijk hun desiteresse blijken. Ze werken liever in het zwart (mannen) of zitten liever bij hun jong (vrouwen). Kortom, degenen die willen werken van die “beroepswerklozen” zijn al dungezaaid. Maar ja er zijn er ook, zal je me niet horen ontkennen. Alleen zijn ze minder dan velen (vakbonden bv) willen toegeven en meer dan anderen weer beweren (VBO en UNIZO op kop).

Wordt dan zo iemand aangeworven dan is dit vaak een grote tegenslag. Ze doen er dus alles aan om zo snel mogelijk ontslagen te worden en zich terug in de hangmat van de sociale zekerheid te kunnen nestelen.

Nu ga ik wel akkoord, jarenlang werden arbeiders en bedienden zwaar onderbetaald, uitgeperst, tot extreme stress opgejaagd, omdat de arbeidsmarkt een aanbodmarkt was. Men misbruikte deze situatie om mensen te verplichten “alles” te aanvaarden. Deden ze dit niet dan werd hun werkloosheidsuitkering ingetrokken. Nu de markt een vraagmarkt is geworden wringen de werkgevers zich in allerlei bochten om hun privileges van uitbuiting te kunnen voortzetten. Ze zien niet graag dat werknemers terug eisen gaan stellen, dat ze niet aan personeel geraken omdat de werknemer keuze heeft en dus kiest voor de beste werkgever. Ze willen zich niet aanpassen en vragen dus dat Polen mogen ingevoerd worden  die bereid zijn aan lagere lonen te werken, ze vragen een massale regularisering van illegalen omdat ook die niet zo’n hoge eisen stellen. En dit heeft als bijkomend voordeel dat de werkgevers dan kunnen klagen over de massa’s werklozen die niet willen ingaan op hun vacatures. Eronder verstaan :er is personeel maar het wil niet werken”. Wat ze echter vergeten is eraan toe te voegen “aan de slechte voorwaarden die wij hen willen opleggen”.

Maar goed, keren we terug naar onze laaggeschoolde. Deze is natuurlijk gesyndiceerd. Zo slim is hij wel. Een poetsbedrijfje dat dan ook zijn personeel ter orde roept krijgt binnen het uur de vakbond op zijn dak. En deze heeft maar één doel : “blijf van ons lid af. We aanvaarden niet dat u opmerkingen maakt over haar fouten. Ze weet immers niet beter, zo erg is dat niet, …” Kortom, laat betijen of je krijgt met ons te maken.

Naast de vakbond zijn er ook nog de massa’s drukkingsgroepjes die massaal deze mensen de handen boven het hoofd houden, alles tot in het extreme goedpraten en hen tot in het belachelijke verdedigen. Ook zij telefoneren of bezoeken “het foutieve bedrijf dat maar niet wil inzien dat dergelijke sukkelaars nu eenmaal onmogelijk kunnen voldoen aan de hoge eisen die de huidige maatschappij aan hen stelt”.

Het kringloopcentrum in mijn buurt bv is maar halve dagen open omdat geen enkele van de laaggeschoolden die er tewerkgesteld is bereid is een ganse dag te werken. “Die mensen zijn niet gewoon lang te werken” hoor je dan van de alternatieve “basiswerkers” die zich “hun lot aantrekken”.

Resultaat : deze “sukkelaars” hoeven totaal geen moeite te doen professioneel regels te volgen die ze in hun privéleven zonder probleem toepassen. Want wees gerust, als een laaggeschoolde ‘s zondags naar de voetbalmatch gaat zal hij wel op tijd zijn, zal hij wel zorgen dat hij er is en ze niet overslaat. Waarom kan hij dit dan niet professioneel ? Omdat hij er niks van begrijpt of omdat hij zich er minder voor inzet ?

Begrijp me niet verkeerd, ik weet dat dergelijke mensen het niet zo gemakkelijk hebben, maar kom hé, het is niet omdat ze laaggeschoold zijn dat ze daarom op alle mogelijke manieren moeten gepamperd worden en dat we alles moeten aanvaarden van hen. Ook zij kunnen bijleren en hun plichten nakomen.

19:30 Gepost door Dwarsligger in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Of ze zo gelukkig zijn, is een andere vraag.
Guy

Gepost door: Guillaume de Montségur | 09-10-07

Reageren op dit commentaar

inderdaad Klopt dat ze misschien niet gelukkig zijn, maar wie zegt dat mensen die zixch wel aan alle regels houden, die wel plichtsbewust zijn, die wel hun best doen zo gelukkig zijn ? Veel mensen die werken lijden onder de steeds hogere stress die dit meebrengt. Moeten zij dan ook maar stoppen de prikklok te gebruyiken ? Moeten zij dan ook maar komen opdagen wanneer ze willen en thuisblijven als ze geen zin hebben te doen waar ze zich toe verbonden hebben ?

Gepost door: Grimm | 10-10-07

Reageren op dit commentaar

hey hebt ge u ook eens echt af gevraagd waar die diensten checks voor dienen en wie uiteindelijk het gelach betaald en wie er uiteindelijk aan verdiend? een goed thema voor uw volgende post.

Gepost door: watje | 10-10-07

Reageren op dit commentaar

ik heb je relaas GELEZEN, wie is er gemotiveert ????

Gepost door: rita | 09-10-08

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.