04-03-08

Verkiezingen in Rusland


“De verkiezingen in Rusland zijn niet eerlijk verlopen !” roept het ganse westen. Op de nieuwe president rust dus vanaf zijn eerste dag een smet. Zijn mandaat is niet helemaal “proper” tot stand gekomen.

Omdat de OVSE er geen vertrouwen in had dat deze verkiezingen volgens de regels van het democratische spel zouden gebeuren heeft ze “waarnemers” gestuurd. En inderdaad, ze stelden “onvolkomenheden” vast.

Raar, vindt u niet ? Sinds Rusland weer een grootmacht is waarmee rekening moet gehouden worden in de internationale politiek wordt dit land weer voortdurend door de Verenigde Staten en haar koloniën op de korrel genomen. Waar in de tijd van de erg manipuleerbare zuipschuit Jeltsin alles koek en ei was tussen de VS is er sinds de assertieve en zelfbewuste Poetin weer een verkoeling opgetreden. De VS zien hun monopolie van wereldmacht verloren gaan. En ze zien een serieuze economische macht op het wereldtoneel verschijnen.

Ze weten dat ze nu behalve met China ook met dit land weer degelijk moeten rekening houden wanneer ze weer eens de waarheid geweld aandoen, op het oorlogspad willen of de meest elementaire mensenrechten aan hun laars lappen.

Want waar China een zijn eigen weg gaat en zich weinig inlaat met buitenlandse politiek, behalve bij de enkele landen waar ze aan “ontwikkelingssamenwerking” doen, is dat voor Rusland wel even anders. De machthebbers daar hebben een mening over alles wat buiten hun grenzen gebeurt en brengen deze ook open en bloot op het internationale forum.

Waar de VS dus sinds 2 decennia niet meer tegengesproken werden is daar sinds Poetin weer verandering in gekomen. Ze moeten weer rekening houden met anderen en hun omnipotentie wordt ingeperkt. Dus moet Rusland weer gedegradeerd worden tot de baarlijke duivel. Dat heeft als voordeel dat de aandacht van de inwoners afgeleid wordt van de belabberde economische toestand, dat ze weer een boeman hebben die “een potentieel gevaar kan opleveren” en dat dus hun wapenindustrie een nieuwe reden heeft om niet te moeten inbinden. Armen en werklozen in de VS zullen weer eens de prijs moeten betalen.

Maar komen we terug op de verkiezingen in Rusland. Hierbij waren dus pottenkijkers present om dit land even de les te lezen op democratisch gebied. Raar, maar waarom waren die 4 jaar (en zeker 8 jaar) geleden niet aanwezig bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen ? Waarom waren ze niet aanwezig toen 8 jaar geleden de stemmen in Florida herteld werden ? Want wie nog een beetje geheugen heeft zal nooit de man die scheel opkeek naar de ponskaart in de hand. George Bush Jr werd toen verkozen voor zijn eerste ambtstermijn en iedereen weet nog dat deze verkiezingen helemaal niet correct zijn verlopen en het in feite Al Gore was die ze had moeten winnen. Tenslotte moest onze George Jr zelfs beroep doen op zijn broer, gouverneur van Florida, om daar de stemmen te doen hertellen in zijn voordeel. Het hooggerechtshof van deze staat moest zelfs de internationaal afgekeurde verkiezingsuitslag goedkeuren om Bush toe te laten de macht in handen te krijgen. En ook 4 jaar later zijn de verkiezingen niet correct verlopen. Maar daar zagern we geen waarnemers van de OVSE. Waarom ? Kan iemand me eens uitleggen wat het verschil is tussen Florida en Rusland ?

Ik vind dat Rusland, als het wil tenminste, zo snel mogelijk de kans moet krijgen om lid te worden van de EG. Want met deze mastodont achter ons is Europa, nu reeds de eerste economische wereldmacht, onklopbaar in de concurrentiestrijd die de kapitalistische wereld zo hoog in het vaandel voert.

Natuurlijk zullen de VS via Polen, Bulgarije en Tsjechië er alles aan doen om de EG in hun richting te maneuvreren maar de houding van Slovakije in verband met de onafhankelijkheid van Kosovo bewees dat dit niet zo eenvoudig is. Zelfs landen waar de VS dachten op te kunnen rekenen durven wel eens de europese kaart trekken. Maar toch blijven deze landen een dreiging voor een onafhankelijk Europa. Ze zijn en blijven Trojaanse paarden binnen de organisatie en als zodanig garanties voor de VS dat hun sterkste concurrent als puntje bij paaltje komt wel in de pas zal lopen.

De EG-landen hebben er dan ook geen enkel voordeel bij braaf aan het lijntje van de VS te blijven lopen. Ze moeten, zoals eurocommissaris Karel Van Miert hen bewees in zijn strijd met Boeing, zich bewust worden van hun macht en deze ook durven uitspelen. Economisch zijn de VS dan misschien een sterk land maar het is een reus op lemen voeten die al decennia lang boven zijn stand leeft, er steeds in slaagt zijn tekorten en problemen uit te voeren. De dag dat dit niet meer lukt, dat Europa bv geen aandelen meer koopt in Amerikaanse banken die erg winstgevende maar enorm riskante kredieten toestaan, in Amerikaanse multinationals die overal vestigingen sluiten en mensen op straat zetten, zogauw europa begrijpt dat KMO’s veel meer tewerkstelling bevorderen en veel stabieler werkgevers zijn dan deze multinationals, zogauw Europa haar energie richt op deze eigen schaal, dan zal de macht van de VS al veel kleiner zijn en zullen we niet langer meer ons de economische wetten laten dicteren van een land dat enkel nog voort bestaat dank zij ons gebrek aan zelfrespect.

Laten we van de huidige crisis in het land van Baby Bush gebruik maken om nu eindelijk eens de balans in evenwicht te brengen en Amerika op zijn juiste plaats te zetten. Het is nu of nooit !

18:38 Gepost door Dwarsligger in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.