21-11-09

Joepie, we hebben een president (Deel 2)

Maar goed, keren we terug naar onze haiku-dichter. Ons wordt in de pers nu wijsgemaakt dat men hem gekozen heeft wegens zijn bekwaamheden. Niets is minder waar. Hij is gekozen omdat men een mossel wou aan de top van de EG. Want iemand met een groot profiel zou wel eens teveel op de voorgrond kunnen treden, de EG te sterk maken, kortom hij zou teveel de huidige evolutie naar terug meer macht voor de afzonderlijke landen kunnen hypothekeren.

Europa is België in het 26-voud, een permanent postjesverdelen en evenwichten zoeken. Daar verliest het zijn tijd mee, niet met efficiënt werk of de bekwaamste op de juiste plaats benoemen, de meest efficiënte beslissing nemen. Neen, volg maar eens de europese actualiteit. Ze staat bol van ruiloperaties waarbij een land iets krijgt (meestal een of andere belangrijke post) in ruil voor een of andere toegeving. Polen leeft er zelfs van, ze doen niets anders dan dwars liggen, enkel maar met het doel weer eens iets te verkrijgen.

Of waarom denk je dat Verhofstad eerst Barosso zo sterk bevocht maar na diens herverkiezeing plots zijn kazak keerde en hem verdedigde ? Omdat hij een belangrijke post in de commissie wil loskrijgen voor de liberalen die er deel van uitmaken (De Gucht op kop).

De verkiezing van Van Rompuy is niets meer of minder dan die van een ongevaarlijk manneke waar niemand iets op tegen kon hebben. Op de britten na maar ja, die wilden absoluut Blair verkozen zien, de man die nota bene zijn europese collega's totaal belachelijk maakte door hen straal te negeren toen Bush zijn oorlog in Irak begon.

De wereldgeschiedenis staat bol met verkiezingen van mensen zonder gezicht wanneer men niet tot een akkoord kon komen over de invulling van een bepaalde post. Of die dan zelf ergens verdienste hebben is zeker niet zeker, integendeel, ze worden juist gekozen omdat ze zo'n grijze muizen zijn, totaal zonder profiel en eigenheid.

Want laten we eerlijk zijn, Herman Van Rompuy is dan misschien een intelligent man, té intelligent voro de politiek, maar het is toch alles behalve iemand die zich kan rechthouden tegenover monumenten als daar zijn Obama, Poetin of Hu Jintao. Die gaan gewoon lachen met die europese president. Voor hen is deze verkiezing het beste bewijs dat Europa gewoon weigert om een rol van belang te spelen op politiek gebied, dat het niet meer is dan een intrigantennest waarmee vergeleken zelfs het Vatikaan nog een heel rechtlijnige organisatie is.

Ten andere dit is al duidelijk bij de aanduiding van de president maar is nog veel duidelijker als het over de "Minister van Buitenlandse zaken" gaat. Hier werd natuurlijk iemand verkozen van het land dat moest afgekocht worden, Engeland, en dan op een post waar dit land juist het minst aanspraak zou mogen op maken, gezien zijn anti-europese en ronduit pro-amerikaanse standpunten. Als Engeland moet kiezen tussen de VS en europa kiezen ze voor de VS, daar moet u niet aan twijfelen. Dus zeker nu zal Europa totaal ongeloofwaardig overkomen op gebied van internationale politiek, als een vazal van de VS die Engeland er echt wel zal van maken. Is het mogelijk om nog meer stommiteiten uit te halen, bestaat er een beter bewijs van het feit dat de EG totaal ongeloofwaardig is. Hebben we dan ongelijk dat de EG ons totaal koud laat ?

"Ow maar hij kan goed compromissen sluiten" wordt dan gezegd. "Als hij België kan samenhouden dan kan hij ook Europa aan". o ja, is dat zo ? Vindt u dan dat we nu zo goed bestuurd worden ? Is het enige wat deze regering al meer dan een jaar doet iets anders dan gewoon niets doen ? Zo is het niet moeilijk om "een land samen te houden". Je laat de situatie gewoon verrotten en de problemen zijn voor je opvolgers. Zelf onderga je zoals een mossel gewoon wat je overkomt, richting geven doe je zeker niet want dat kan je niet, is ook niet mogelijk. Beslissingen neem je niet, problemen aanpakken doe je niet, knopen doorhakken of mannen als Reynders terechtwijzen ban je helemaal uit je gedachten. Maar door niets te doen lijk je voor de buitenwereld erg bekwaam in het beheersen van moeilijke situaties. Wie van die buitenlandse politici die nu zo'n hoge dunk hebben van Van Rompuy heeft nu zicht op het reilen en zeilen in dit land, niemand toch ?

Infeite is dit een beetje de situatie waarin een heel bekwaam persoon (want dat is hij ) misbruikt wordt om een impasse te creeeren die toelaat binnen europa te doen wat al 2 jaar in België aan het gebeuren is : niets doen, inertie bestandigen, beslissingen ontvluchten. En ja, daar heeft Herman inderdaad in bewezen dat hij tot de wereldtop behoort.

19:15 Gepost door Dwarsligger in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Stiile glimlach Deze week stond Nick Reilly, de topman van GM Europe, Kris Peeters gewoonweg uit te lachen. Onze "top"-mensen stonden het met een rustige standvastigheid aan te kijken. Zijn we dan toch afstammelingen van Lamme Goedzak?

Gepost door: Vrijdenker | 24-11-09

Reageren op dit commentaar

Meester-Chanteurs Ja Vlaanderen moet stoppen zoveel geld te pompen in de multinationals om de werkgelegenheid te behouden. Deze enorme sommen garanderen slechts zeer kort een nieuwe overleving maar zoals een chanteur stoppen de multinationals nooit om steeds opnieuw de regeringen te melken. Wij hebben infeite met het gelde van de laatste tussenkomst in GM gewoon meegeholpen om de put die ze gemaakt hebben te dichten. Het zou op de duur veel goedkoper zijn om het personeel gewoon thuis te laten zitten en hen hun huidig loon uit te betalen dan steeds opnieuw geld te pompen in een bedrijf dat 2 weken later misschien toch dicht gaat. Want GM heeft nooit de bedoeling gehad om zich aan zijn beloften te houden. En wie kan hen daartoe verplichten ? Niemand toch ?

Gepost door: Grimm | 25-11-09

Reageren op dit commentaar

hahahaha en dan zeggen dat ik te veel fantasie heb :-)

btw: vanaf wanneer (crisis of geen crisis) bedrijven mensen (metname ook de vakbonden) gaat dreigen om naar het buitenland te trekken, dan hebben ze dat reeds allang beslist en zullen ze hoe dan ook naar het buitenland gaan, het is enkel maar om de mensen tijdelijk koest te houden tot men vertrekt. ok, dit heeft nu niks direct te maken met deze post, maar gekoppeld met de opelaffaire wel op zijn plaats.

Gepost door: watje | 07-12-09

Reageren op dit commentaar

Heu .... Intussen wordt alles steeds "Grimmiger" hé !!
Nu die stoere binken uit Frankrijk. Tja, als het regent in Parijs, hebben wij .......
ieve groeten van
lila

Gepost door: lila | 27-02-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.