21-12-11

Pensioenen

Ik las vandaag volgend bericht (http://www.clint.be/actua/politiek/parlementaire-groentjes-krijgen-1292-euro-pensioen?utm_source=ccb&utm_medium=newsletter&utm_campaign=woensdag&PK000006=VK000106):

Een parlementair groentje dat maar 4 jaar oftewel één ambtstermijn uitzit, krijgt al 1292 euro bruto pensioen. Voor dit bedrag moet de gemiddelde bediende zijn hele leven werken. Herman De Croo, politiek dinosaurus en ontvanger van 5.170 euro bruto pensioen meent dat dit terecht isVeel burgers zwoegen om hun zuurverdiende spaarcentjes te beleggen in een aanvullende pensioenrekening die waardeloos wordt op het moment dat je je pensioen trekt, maar ondertussen zitten uw verkozen volkstegenwoordigers er heel warmpjes bij in deze barre tijden.

Als we het pensioenreglement erop naslaan zien we dat parlementairen recht hebben op pensioen na 20 jaar pluchezitten. Dit pensioen kan hij al trekken vanaf 55 jaar en bedraagt 5.170 euro bruto na een volledige loopbaan. De gemiddelde politicus werkt 8 jaar in het parlement en vangt een parlementair pensioen van 2.200 euro bruto, bovenop zijn andere pensioenen.Beroepspoliticus Herman De Croo beweert dat deze gang van zaken terecht is. "Ik vind dat je een parlementair niet moet vergelijken met een gewone werknemer. Als je talentvolle politici wilt, moet je ze goed betalen. If you pay peanuts, you get monkeys. Trouwens, onze lonen stijgen niet naarmate we ouder worden, zoals bij werknemers." Dat dit een kromgedraaide waarheid is, blijkt uit de wetgeving: net zoals de lonen van de ambtenaren zijn de lonen van parlementairen gekoppeld aan de index en bovendien krijgen kamerleden op hun basisloon een forfaitaire belastingsvrije onkostenvergoeding. Die bedraagt momenteel 28% van hun brutojaarloon en kan variëren over de jaren heen. Ze kunnen deze vergoedingen bovendien cumuleren als ze meer functies uitoefenen, bijvoorbeeld in één van de talrijke commissies die het parlement rijk is.
De Croo betoogt ook dat de job van parlementslid meer risico inhoudt: "Wordt je niet meer verkozen, dan is het gedaan en kan je niet stempelen." Hij vergeet te zeggen dat parlementsleden een riante ontslagpremie krijgen, maar gaat voort: "Wie zetelt, heeft kleur bekend. Dat kan als zelfstandige serieus in je nadeel spelen." Dat veel politici na hun politieke loopbaan in talrijke raden van bestuur zetelen en een mooie zitpenning ontvangen, vergeet de Open Vld-politicus te vermelden.

Ik wou het jullie niet onthouden. Ik veronderstel dat Van Quickenborne ook hier een rem gaat op zetten. Er is me verteld dat Vlaamse ministers zelfs nog meer op rozen zitten sinds Wivina Demeester zichzelf (en haar collega's) op onze kosten bediende. Ik stel vast dat graaikultuur op alle topechelons van onze maatschappij doorgedrongen is en ethiek steeds verder te zoeken is. Staat U verwonderd dat mensen geen vertrouwen meer hebben in de politiek ? Hopelijk komt bij ons snel ook een Europese Lente want het wordt hoog tijd dat we ons hiertegen verzetten. Zoniet blijven we nog heel lang betalen (meermaals zelfs) voor stommiteiten van mensen die voldoende soortgenoten-profiteurs kennen om zichzelf steeds buiten schot te kunnen houden.

Even dit nog. De Croo heeft gelijk : je moet waardevolle mensen goed betalen maar het parlement zit vol met nitwits en is enkel een stemmenmachine in dienst van de partijhoofdkwartieren. We staan ver af van wat oorspronkelijk zijn taak was. En als je teveel betaalt krijg je juist mensen die enkel op geld uit zijn. Of denk je dat Dehaene bv voor al zijn mandaten wel degelijk tijd genoeg heeft ? En Votron en Verwilst hebben met het failliet van Fortis bewezen dat hoge lonen geen garantie zijn voor kwaliteit, integendeel. Hetzelfde geldt ten andere voor alle andere topmanagers die een dikke ontslagvergoeding kregen omdat dit het bedrijf toch nog altijd minder kostte dan hen verder te laten knoeien.

Anderzijds bewijzen onderbetaalde jobs als verpleging dat men daar wel kwaliteit levert, ondanks het lage loon. Van enige relatie tusseninzet, bekwaamheid en loon is dan ook geen sprake. Een statisticus zal niet veel moeite hebben om dit wetenschappelijk te bewijzen.

En de voorzitter van het Vlaamse Parlement, Jan Peumans, bevestigt met een mooie blijk van solidariteit dat zo'n hoog loon helemaal niet noodzakelijk is om toch goed te kunnen leven.

Ik kan enkel maar Cicero parafraseren : Quousque tamdem abutere patientia nostra ? (hoelang nog ga je ons geduld op de proef stellen ?)

19:32 Gepost door Dwarsligger in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.