28-12-13

Fotomodellen 1 : Heb je interesse ?

Fotomodellen

Heb Je Interesse ?

Welk meisje van 16 jaar droomt er niet van fotomodel te worden ? Welk meisje van 18 jaar heeft deze droom al volledig achter zich gelaten ?

Ieder meisje wil graag mooi gevonden worden, ieder meisje zou graag net zo beroemd worden als Claudia Shiffer, ieder meisje droomt ervan op straat aangesproken te worden, "ontdekt" te worden en enkele weken later al in New York te zitten en haar foto te vinden op de cover van een vooraanstaand modeblad.

Helaas, velen zijn geroepen, maar slechts heel weinigen zijn uitverkoren. En van de weinigen die uitverkoren zouden kunnen zijn zijn er dan nog veel die totaal verkeerde zaken doen en hierdoor hun carrière compleet de puree in draaien.

Ik heb al vaak meisjes proberen te helpen bij hun start in het modellenleven maar spijtig genoeg stel ik steeds opnieuw vast dat ze liever hun eigen zin uitwerken, met het hoofd tegen de muur lopen, tijd verliezen en tenslotte ontmoedigd opgeven.

Of dat ze zich liever laten oplichten door dure opleidingen die echter in de praktijk niets waard zijn, meer zelfs, waar van poseren niks in huis komt tijdens de lessen. Maar daar kom ik hieronder nog op terug.

Jamaar, hoor ik je zeggen, wie zegt dat jij wel zo zuiver op de graat bent ? Je doet er, zeker in dit milieu, inderdaad goed aan op je hoede te zijn en je deze vraag te stellen. Je MOET ze zelfs stellen als je niet misbruikt wil worden. Want mannen die je gaan lanceren lopen er met honderden rond, mannen die je kunnen lanceren zijn zeldzaam als een dauwdruppel in de woestijn.

In de volgende artikelen gaan we wat dieper in op de valkuilen van een would-be model. Maar we gaan er hier toch al twee bespreken :

Missverkiezingen

Aan missverkiezingen geen gebrek. Ieder boerengat heeft wel zijn miss, om niet te spreken van Miss Geiteblad, Miss Aardappelscheut en Miss Universal Model. Hoe mooier de naam, hoe ronkender de titel, hoe meer meisjes erop afkomen. Je ziet ook altijd dezelfde gezichten. Sommigen lopen een gans circuit af en zoeken systematisch alle verkiezingen op. Vroeg of laat slagen ze er met hun ervaring in het milieu dan wel eens in een "Miss Kaastaart"-titel in de wacht te slepen. Onnodig te zeggen dat ook zij het niet ver schoppen in de modellenwereld. Buiten de dorpskledingwinkel die voor een plaatselijke braderij eens een modeshow wil geven voor weinig of geen geld worden ze door niemand gevraagd. Hun enige "winst" is een dineetje met de plaatselijke burgemeester, die nu eenmaal graag op de foto komt met zo'n frisse deerne, en een prijzengeld waar soms zeer lang moet op gewacht worden en dat vaak aan telefoons meer kost dan het waard is.

Ook de kleine missverkiezingen zijn dus geen goede aanloop. "En de grote ?" zal je vragen ? Die hebben naam en reputatie. Wie wordt niet graag Miss België of haar grote concurrente, Miss Belgian Beauty ? Hier komt zomaar niet iedereen binnen, de voorselecties zijn zeer streng. Wie de titel haalt heeft dan ook wel wat pijlen op haar boog. Maar ook hier komt zelden of nooit een grote modellencarrière uit voort. De eisen voor een Miss zijn immers heel anders dan die voor een internationaal fotomodel. Ze moet niet noodzakelijk 1,78 m zijn en de ideale maten benaderen. Neen, ze moet uitstraling hebben, zich kunnen verkopen, voor de enen slaafs volgen aan het handje van de beruchte organisatrice, voor de grote concurrent via peterschap, persverschijningen en "een project" veel kabaal maken om aandacht te vestigen op zijn verkiezing. Kortom : de eisen zijn niet die voor een model. Beiden, maar in mijn ogen vooral Miss Belgian Beauty worden gewoon voor de kar gespannen van een commercieel project. Van Miss België zei Veronique De Kock dan weer dat het een lege doos is (dit is ten andere de reden waarom ze deze verkiezing niet overkocht).

Gezien de winnaressen wel mogen gezien worden en gezien de verkiezing veel persaandacht krijgt zullen de mannentijdschriften maar al te blij zijn deze gezichten ook naderhand nog regelmatig te kunnen gebruiken. Gespecialiseerde mannenbladen vertonen ze regelmatig in badpakkenspecials of op hun cover, de meisjes zelf duwen elkaar omver om toch maar presentatrice te mogen worden op één of andere TV-zender. Kortom : ze treden toe tot het ras van "BV", bekende vlamingen, waartoe hun titel en de contacten die ze dank zij hem in het milieu hebben kunnen leggen, de deur wagewijd opengezet heeft. Maar verder dan een presentatie van een modeshow of een jury-schap in een of andere missverkiezing geraken ze niet.

Dus meisjes : zet je ogen wijd open en loop niet te snel in de glitter en glamour van over het paard getilde commerciele acties die in de eerste plaats geld moeten opbrengen of reclame maken voor het evenementenbureau van de organisator. Ga ook nooit in op een verkiezing waarbij geëist wordt dat je zoveel VIP-kaarten verkoopt, of waarbij het aantal verkochte kaarten meetelt voor het eindresultaat. Duidelijker kan het hoofddoel van de verkiezing (geldgewin) niet gemaakt worden denk ik

Let wel op ! We spreken hier over missverkiezingen, niet over modellenjachten zoals die van Flair bv. Dat kunnen vaak heel goede springplanken zijn omdat ze meestal worden georganiseerd in samenwerking met een betrouwbaar agentschap.

Betaalsites

Op internet zie je regelmatig "modellensites" die zogezegd modellen de kans geven zich voor te stellen. Veel meisjes komen daar als vliegen op af natuurlijk. Alleen.... alleen moet je om de foto's te kunnen bekijken betalen. Zeg me nu eens welk modellenbureau of welke modellenjager geld zal steken om een massa foto's te bekijken, zonder garantie dat er iets goeds tussen zit ? Niemand toch ? Maar toch vinden veel meisjes dat denderend. Ze verdienen immers een centje op die manier. En als je jong zijt en graag wil uitgaan of CD's kopen is dat altijd welkom. Dus zien ze niet in dat ze ook voor de sitebeheerder een grote inkomstenbron zijn, want de schaal waarop hij ontvangt is veel groter natuurlijk. 

Ook hij moet regelmatig voor nieuw vlees zorgen. Nieuwe meisjes en nieuwe foto's, liefst veel naakt want dat trekt klanten. In het begin trekt hij veel nieuwe gezichten, maar na een tijdje begint de bron op te drogen en zie je steeds dezelfde gezichten weerkeren in steeds naaktere poses.

Ook hier staat niet het model, maar wel het geld dat uit hen kan geklopt worden centraal.

Blijf zeker weg van sites, betalend of niet, waar je terechtkomt tussen pornoactrices en stripteasedanseressen. Wanneer je hier tussen staat mag je je reputatie en sérieux immers helemaal vergeten. Niemand zal een serieus model gaan zoeken op een site waar men iedereen aanneemt en waar duidelijk sex een heel belangrijk lokmiddel is om mensen aan te zetten de site te bezoeken.

Een serieus model hoort niet thuis tussen striptease-, paal- en andere exotische danseressen !


Lees Verder

Catwalkers (Kristl Strubbe, 1997, Standaard, ISBN 9002205325)

Catwalking : A History of the Fashion Model (Harriet Quick, 1999, Book Sales, ISBN 0785810935)  

Fotomodel, gewoon een vak (Lucia Van Wichen, 1990, Elmar, ISBN 9061207665)

Front Row Back Stage (Mario Testino, 1999, Bulfinch Press, ISBN 0821226320)

Glamour Beauty Boek (Leco van Zadelhoff, 2000, Tirion, ISBN 9051217986)

Model (Renata Heinen, 1994, Forum-Amsterdam, ISBN 9022517152) 

Model: The Complete Guide for Men and Women (Marie Anderson Boyd,1997, ISBN 0873142004) 

The Modeling Life (Donna Rubinstein, Jennifer Kingson Bloom, 1998, Perigee, ISBN 0399524096)

Modelmania: The Working Model's Manual (Karl Preston, 1998, Dog Gone Books, ISBN 0964151359)

Models Close Up (David Bailey, James Sherwood, 1999, Universe Pub, ISBN 0789302551)

Model's Manual (Arthur Elgort, 1995, Scalo, ISBN 3980385183)

A Model's Primer (M. J. Wilson, 2000, Beauty Bites, ISBN : 0965917002)

Model : The Ugly Business of Beautiful Women (Michael Gross, 1996, Warner Books, ISBN 0446603465) 

The Professional Model's Handbook (Linda Balhorn, 1990, Milady, ISBN : 0873503767)

Runway Madness (Lucian Perkins, Robin Givhan, 1998, Chronicle Books, ISBN 0811821730)

Shut up and smile (Ian Halperin, 1999, Hushion House, ISBN 0968480403)

Survival of the prettiest (Nancy L. Etcoff, 2000, Anchor, ISBN 0385479425)

The Wilhelmina Guide to Modeling (Natasha Esch, Christine Walker, Rebecca Gayheart,1996, Fireside, ISBN 0684814919)

Your Modeling Career (Debbie Press, 2000, Skip Press, ISBN 1581150458)  

 

Een zeer interessant artikel voor wie professioneel model wil worden vindt u op volgende url :http://home.scarlet.be/~pin14689/Modelleninfo.pdf

 

 

 

18:45 Gepost door Dwarsligger in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.