04-01-14

Fotomodellen 3 : Starten in het vak

Hoe Begin Je Eraan ?

Maak Uit Wat Je Wil Bereiken

Alle meisjes van jouw leeftijd dromen ervan om fotomodel te worden maar er zijn er maar heel weinig die inderdaad doorbreken. En zelfs als ze doorbreken zijn er nog veel minder die er echt een beroep kunnen van maken. Wees dus realist ! 

Vaak lees je ook dat je minstens 1,75 m lang moet zijn, maat 38, enz. Ook dit is niet helemaal waar. Mijn topmodel Natacha was slechts 1,59 m groot en toch had ze veel werk, maar niet genoeg om ervan te leven, en ze werd ook nooit gevraagd voor fashion, maar gezien haar gave huid des te meer voor cosmetica. In Humo van 21/10/1993 beweert ook Dries Van Noten dat hij niet naar de lengte kijkt, en het gaat hier toch duidelijk om fashion. Dus alles is met een korrel zout te nemen. 

Wat je eerst en vooral moet doen is voor jezelf uitmaken wat je graag wil bereiken. Wil je in Milaan en Parijs op de catwalk geraken, wil je gewoon regelmatig poseren voor reclame, wil je het amateurcircuit afdoen omdat je het enkel als hobby ziet ? Keuze te over.

Wees hier realist in ! Denk niet dat je met je borstomtrek van 70 of 100 ooit op de catwalk komt in de grote modecentra. Maar denk ook niet dat er geen enkele mogelijkheid is voor jou. Ook voor jou is er dan immers een markt, bijvoorbeeld als model voor een confectiebedrijf voor speciale maten.

Vaak heeft men me gezegd dat ik meisjes bedroog door hen te zeggen dat iedereen model kan worden mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoet en uitstraling heeft. Voor de meeste mensen betekent fotomodel immers “iemand die de wereld afreist van opdracht naar opdracht”. Voor mij is een fotomodel iemand die regelmatig poseert, op haar specifiek niveau.

Maar het is zo dat de modellenwereld oververzadigd is. Er zijn veel meisjes die willen poseren en er zijn weinig opdrachten (behalve voor de topkategorie dan). Dus denk niet dat  wanneer ik zeg dat meer mensen dan je denkt een kans maken, dat betekent dat iedereen een kans heeft, en zeker niet dat ze alle dagen zullen poseren. Wie zich voor de camera niet los en natuurlijk gedraagt heeft bv al geen kans. Ik geef je dan ook het volgende ter overdenking (de site waar ik het vond bestaat spijtig genoeg niet meer):  

When most people think of modeling, they only think of fashion models - those tall, thin, glamorous men and women who appear in ads for designer clothes. But you don't need to look like Kate Moss, Cindy Crawford, or Joel West to succeed as a model. Commercial models come in all shapes, sizes and ages. Some commercial models are gorgeous woman/ handsome men, and beautiful children, and many successful commercial models look just like everyday people. The individual who has the greatest chance of being chosen to appear in an ad is the one who can believably look like a mom, doctor, business person, plumber, student, grandparent, teacher, dad, etc. The best part about commercial modeling is that it is not necessary to have that "perfect" look in order to be successful.

Maar laten we terugkomen waar we gestopt waren. Zoals ik al zei : ga na wat je wil bereiken. Daarna moet je zien welke eigenschappen daarvoor nodig zijn. Heb je ze, heb je ze voldoende, en als je ze niet (voldoende) hebt : hoe ga je ze ontwikkelen ?

Wees ook kritisch voor jezelf, overschat je niet, ken je limieten, je zwakke punten, durf ze onder ogen zien. Het heeft geen zin dat je van jezelf denkt dat je de nieuwe Kate Moss bent. Dat ben je nu zeker nog niet !

Je bent misschien mooi maar de wereld loop vol met mooie meisjes zoals jij. Veel mooie meisjes geraken nergens (geen cameragevoel of sensualiteit bv), sommigen geraken tot het niveau van de reclame voor hondenbrokken, enkele worden veredelde kleerhangers, slechts hier en daar raakt er ééntje aan de top. 

Zelfkritiek is echter niet gemakkelijk, dus doe je er goed aan iemand te vragen om deze in jouw plaats te geven. Maar zoek dan iemand die je niet spaart, die je echt zegt waar het op staat. Het heeft geen zin dat hij/zij je de helft niet durft zeggen. Je moet het ook vragen aan iemand die weet wat model staan betekent. Dus niet je zus, niet je moeder, neen, vraag het eens aan de fotograaf in je straat of zo. Want die weet waar hij moet op letten.

Eens je dat weet moet je gaan zoeken hoe je dat kan verbeteren. Vraag de fotografen waarvoor je poseert om foto’s te maken waardoor je kan oefenen. Dus foto’s waar je juist je zwakke punten bij nodig hebt. Hopelijk vind je een fotograaf die daar inzicht in heeft en die bereid is zijn foto’s aan te passen zodat ook jij “er iets aan hebt”. Maar neem van mij gerust aan, ze lopen niet dik hoor.

Je begint

De eerste echte opdrachten zal je waarschijnlijk krijgen doordat iemand je ze doorgeeft. Hij/zij heeft ergens gelezen over een casting, ergens waar ze modellen zoeken. Soms zoekt een beroepsfotograaf ook een vast model.

Vooral fotografen die veel in bedrijven komen hebben graag hun eigen model mee. Dat scheelt al veel tijd, want als ze iemand uit het bedrijf alle uitleg moeten geven, eer ze iemand gevonden hebben die voldoet, de juiste kleding aanheeft enz, gaat vaak veel tijd voorbij.

Laat je hier niet vangen. Je zal misschien blij, zelfs fier zijn met je contract, maar vaak eist de fotograaf dat je opdaagt als hij je oproept. Om er zeker van te zijn dat je nooit bezet zal zijn of dat je gezicht niet tot vervelens toe overal zal te zien zijn, voegt hij er soms zelfs expliciet aan toe dat je voor niemand anders mag poseren.

Weiger dit ! Hij is zeker van zijn model, maar jij bent niet zeker dat je vaak zal poseren. Hij mag even goed iemand anders nemen bv, terwijl jij helemaal niet weg kan of iemand (beter) kan zoeken. Je hebt dan ook geen kans om ervaring op te doen met andere fotografen. Gevolg is dat je erg beperkt blijft in je mogelijkheden, geen kans krijgt je vleugels uit te slaan en dat je toch met handen en voeten gebonden bent.

Let ook op wanneer je “het vaste model” wordt van een fotograaf. Ik heb zo een pracht van een model zien tenietgaan. Ze was toevallig via via met die (beroeps)fotograaf  in contact gebracht en deze zag dadelijk haar mogelijkheden en haar zwakheden. Hij heeft haar onder zijn vleugels genomen en opgeleid. Maar hij heeft haar wel opgeleid tot “zijn model”, zoals hij dus een model wou, zoals hij zijn model nodig heeft. Met hem heeft ze enkele prachtige sessies gedaan, goed betaald en al. Zij tevreden natuurlijk. Alleen vergat ze dat ze zo op “zijn manier van werken, zijn stijl” ingesteld was dat ze nergens anders nog een kans had, dat ook andere fotografen haar nooit vroegen omdat je nu eenmaal niet “X zijn model afneemt” en ze "teveel poseerde in de stijl van X".

Kortom, veel beginnende modellen zijn zo blij met een kans dat ze zichzelf vaak de das omdoen. Opletten dus !

Nog een raad : geef niet te snel op ! Een carrière start soms pas na 2 of 3 jaar, maar je moet toch al iets gedaan hebben na één jaar. Is dat niet het geval dan stop je best ermee want dan mis je ergens toch nog iets. In een topagentschap zal je zoiets echter niet snel overkomen, want je wordt er echt gecoached. Lukt het echter niet, dan word je beter parttime amateurmodel. Ook dat is een leuke bijverdienste.

Let ook op voor "talentenjagers". Word je op straat aangesproken door zo'n scout (dat gebeurt zelden hoor, maak je geen illusies) dan moet je zeker vragen dat hij zich legitimeert. Hij moet zeggen voor welk agentschap hij werkt, en je minstens zijn visitekaartje afgeven. Visitekaartjes kan echter iedereen laten drukken dus : identiteitskaart vragen, vergelijken met het kaartje en in het agentschap controleren of hij er wel bekend is. 

Loop ook niet naast je schoenen. Wees realist als je aangesporken wordt. Natuurlijk, als je je kleren uittrekt zijn er massa's fotografen die "in je geloven" en je prachtig vinden, maar is dat wat JIJ wilt ? Sta sterk in je schoenen en laat je NIETS wijsmaken door fotografen die zich gedragen als vaderlijke types.

En let op : je hebt de scouts, die voor een agentschap echt op zoek gaan, vaak naar een zeer specifiek type. Daarnaast heb je mensen zoals ik, die "oog hebben voor...". Dat zijn meestal fotografen (amateurs of prof's) die in hun carrière ooit eens een "ontdekking" hebben gedaan en aan wie het agentschap zei "als je nog iemand hebt, stuur maar door hoor". Wij werken niet voor een agentschap, we hebben enkel een contact met hen, maar geen contract ! Als je ons controleert doe dan niet zoals dat meisje dat naar Models Office Gent belde met de vraag of ik daar werkte, want ik had haar dat gezegd zogezegd. Onnodig te zeggen dat het antwoord "neen" was en dat ik daarna voor leugenaar werd uitgemaakt en niet meer geloofd werd. Ik werk immers niet "voor", ik werk "met", net zoals een casting director of een fotograaf met dat agentschap werkt. Kortom : het is gewoon een agentschap waarvan ik zei "die lijkt me eerlijk, het lijkt me een goed agentschap, dus als ik iemand heb stuur ik haar naar daar".

Voordat je naar een agentschap gaat

Ga niet te rap naar een agentschap. In tegenstelling tot wat je denkt is dit immers niet op zoek naar "mooie" meisjes. Van dat soort lopen er immers meer dan genoeg rond. Wat een serieus agentschap zoekt zijn modellen die "er staan", uitstraling hebben, karakter, kortom : vrouwen die alleen al door hun aanwezigheid opvallen en die niemand onberoerd laten.

Wanneer je dus niet zo ver bent ga je enkel maar je tijd verliezen. En ook de tijd van de mensen daar. Bereid je dus goed voor, zorg dat je de nodige bekwaamheden hebt, dat je weet waarop gelet zal worden en dat je die zaken goed onder de knie hebt. Je maakt dan al een veel grotere kans om aanvaard te worden.

Begin met eens een stylist aan te spreken. Deze zal je raad kunnen geven hoe je je lichamelijke capaciteiten maximaal kan naar voor brengen en hij zal je ook kunnen zeggen dat het kleedje dat je toch zo mooi vindt helemaal niet voor jou is, of dat de kleding die je draagt niet bij je "geheel" past. Door met "klasse en smaak" gekleed te zijn verhoog je dan weer je kans in een agentschap, want je komt attractiever en "voller" over.

En leer mooi lopen. Dat betekent niet dat je met je kontje moet schudden zoals op een catwalk, maar leer rustig lopen, je voeten op één lijn en ze mooi afrollend, lichtjes heupwiegend en mooi rechtop. Ga je naar een  casting voor een modeshow dan kan je je heupbewegingen wat overdrijven.

Hetzelfde geldt voor zitten en staan : leer dat elegant te doen, gaan zitten, rechtstaan, het zitten zelf, benen over elkaar, de voeten lichtjes opzij van je lichaams-as, ... Leer mooi praten, leer elegant eten en drinken. Als je iets aangeboden wordt en je neemt het op een elegante manier aan geeft dat een veel positiever beeld dan als je het gewoon "uit hun handen rukt" ...

Kortom : realiseer je dat klasse, uitstraling en élégance iets heel anders is dan schoonheid. En het is dat waar een agentschap naar zoekt, niet naar de zoveelste babe. 

Naar het agentschap

Als je foto's meeneemt of opstuurt zorg dan minstens voor een portret, een halfportret en een foto ten voete uit (deze laatste bij voorkeur in lingerie of bikini). Het heeft geen zin om een gans "book" mee te nemen want ze zullen het nauwelijks bekijken. Meestal zeggen de foto's die door amateurs gemaakt worden immers weinig of niets. Hoe je aan fotografen geraakt vind je op de pagina over portfolio's. Maar wanneer je bij de fotograaf op de hoek langsloopt heb je veel meer kans bruikbare foto's te hebben. En je zal dadelijk zien dat er een groot verschil is tussen de foto's die jij hebt en degene die hij maakt.

Dat kost geld natuurlijk maar als je echt de moeite waard bent zal hij dit vaak wel tegen kostprijs, of nu en dan zelfs gratis, willen doen, in ruil bv voor de toelating je in zijn vitrine te mogen zetten of op zijn publiciteit.

Maar infeite is dat allemaal niet nodig hoor. Je moet geen geld uitgeven aan je foto's. Gewone recente kiekjes waar je natuurlijk opstaat zeggen de ervaren mensen van het agentschap even veel. Je kan ook een vriend vragen enige kiekjes van je te nemen, bij voorkeur in natuurlijk licht en tegen een witte achtergond.

Begrijp goed dat de foto's die je nu laat maken voor het agentschap essentiele informatie is om je bekwaamheid in te schatten. Wees dus eerlijk, stop niks weg want je valt bij controle toch door de mand en dan heeft iedereen alleen maar zijn tijd verloren. Lingerie- of bikinifoto's ten voete uit moeten er dus zeker bij zitten. Anders kan het agentschap je lichaam niet "inspecteren". Het klinkt vernederend, maar je lichaam is nu eenmaal je werkinstrument en als je dat niet begrijpt of aanvaardt blijf je best weg uit het beroep.

Als je er dan een vijftal goede en representatieve foto's uitpikt en vergroot tot 18/24- formaat kan je de deur uit.

Maar begin eerst met je foto's op te sturen. Als je niet voldoet win je al enorm veel tijd. Wil het agentschap je zien, maak dan een rendez-vous. Want ze kunnen niet iedereen die er binnenvalt dadelijk tewoord staan, daarvoor is ook bij hen de personeelsrestrictie vaak te rigoureus en het werk te druk. Hoewel sommige agentschappen wel een "open inloop" hebben, dat is een dag of gedeelte van een dag dat je vrij mag aankloppen en er altijd iemand present is om je op te vangen.

Als je een afspraak hebt : wees op tijd !! Te vroeg mag, maar niet meer dan enkele minuten, en zeker niet te laat. Anders gooi je een gans organisatieschema overhoop bij hen. Ten andere, als je nu al niet stipt bent, wat gaat het dan later niet worden ? Dus niet op tijd = veel kans dat je geweigerd wordt. Een factor buiten je wil om kan iedereen overkomen natuurlijk (ongeval, ...).

Wanneer het agentschap je ziet zitten stuurt het je meestal een vragenlijst om in te vullen, en anders krijg je die wel voorgeschoteld als je je aanbiedt. Zorg dat je je maten hebt. Niets maakt een slechtere indruk als een model dat deze gegevens niet kent omdat dat toch het allerbelangrijkste is dat men van haar wil weten. Lieg ook hier niet of je riskeert bij je eerste sessie kleren te krijgen die je niet passen. Ten andere, je wordt toch nagemeten.

Welke maten hebben ze nodig, en hoe worden ze gemeten ?

  • Lengte : op blote voeten, mooi recht en een lange hals maken
  • Borst : éénmaal ter hoogte van de tepels en éénmaal onder de borsten
  • Middel : buik intrekken !!
  • Heupen : meet op de breedste plaats !
  • Binnenbeen : van het kruis tot op de grond
  • Buitenbeen : van de middel tot de grond
  • Schoenmaat
  • Dan wordt ook steeds gevraagd of en hoeveel gaatjes je in je oren hebt, tatouages, geboortevlekken, lidtekens, piercings, natuurlijke haarkleur, kleur van ogen ...

Geen enkel serieus agentschap zal er iets op tegen hebben dat je één van je ouders meebrengt. Als je minderjarig bent is dit zelfs een absolute must want ze moeten tekenen voor akkoord als je een contract afsluit. Maar er is nog een ander voordeel. Terwijl jij opgaat in alle aandacht die je krijgt en jezelf al in New York ziet zitten zullen zij veel realistischer zijn en het agentschap met een zeer kritische blik bekijken. Vooral vaders laten zich erg weinig meesleuren door de mooie verhalen die veel agentschappen opdissen. 

Loop er verzorgd bij als je je aanbiedt. Nog teveel meisjes gaan naar een agentschap in jeans en slobbertrui. Dat bewijst dat ze totaal geen benul hebben van wat van hen verwacht wordt, laat staan van hoe ze zich moeten verkopen. Maquilleer lichtjes en met smaak. Beter is zelfs je helemaal niet maquilleren. Hoe natuurlijker je voorkomt, hoe beter het agentschap kan zien of je wel een gave huid hebt, een goede botstructuur, ...

Zorg dat ook je haar verzorgd is. Lak je nagels niet of als je het dan toch absoluut wil, lak ze doorzichtig. Hou ze op normale lengte. Met klauwen kom je nergens, het geeft een "vulgair" gevoel. Loop er ook niet bij als een bruingebakken biefstuk. Een beetje zon kan geen kwaad, overdaad schaadt. Daarenboven zijn de witte streepjes van je bikini geen mooi zicht.

Waarop let een agentschap ? In tegenstelling tot wat je denkt niet in de eerste plaats op je schoonheid. Er lopen topmodellen rond die in het echte leven helemaal niet mooi zijn. Maar ze stralen karakter uit, ze "zeggen iets". Je mag er zeker van zijn dat als ze ergens binnenkomen iedereen hen gezien zal hebben.

Lees dit hier maar even. Het komt van de site van Model Search Benelux :

Modellenwerk doe je niet zomaar. Het gaat niet alleen maar om een schoon smoeltje en lange benen. Alleen kwalitatief slechtere bureaus stellen die eisen nog. Waar het vooral om draait is de uitstraling en de houding. Er lopen genoeg mooie jongens en meisjes rond en de meesten vinden zichzelf ronduit geweldig, zij missen daardoor echter de broodnodige uitstraling. Alledaagse gezichten met steeds dezelfde make-up en haartooi en veelal hetzelfde gekleed. Allemaal 'Ken's en Barbie's' met weinig natuurlijk ogende schoonheid.

Het agentschap is dus in de eerste plaats geïnteresseerd in je persoonlijkheid. En deze blijkt uit je houding, je gedrag... Kijk je de mensen in de ogen of kijk je ernaast, straal je zelfvertrouwen uit, ... ?  Je moet dus op zeer korte tijd de man of vrouw aan de overkant overtuigen dat jij het bent waar ze nu al jaren naar op zoek zijn, de "princes" zoals Pierre Eggermont, directeur van één van de grootste agentschappen van het land, het zo mooi kan zeggen.

Spreekt vanzelf dat je ook "natuurlijk mooi" moet zijn. Mooi uit jezelf dus, niet door je opmaak van haar en je maquillage. Zelfs zonder die beiden moet je "dat tikkeltje meer" over je hebben. Zo'n schoonheid bevat voor een deel wat men "een mooi meisje" noemt, maar er zit meer in. Je moet bij voorkeur een "speciaal gezicht" hebben, niet de "klassieke schoonheid". Je jukbeenderen moeten duidelijk zichtbaar zijn, maar ook niet té, kortom : het is een evenwicht van een massa factoren en het is dat geheel dat maakt of je "een model" bent of niet.  

Als je geweigerd wordt is dat geen ramp, tenminste als je maten aan de eisen van het agentschap voldoen. Je kan je bv een jaar later opnieuw aanbieden (als je nog jong genoeg bent tenminste). Ondertussen kan je bv meer uitstraling gekregen hebben, je heupen kunnen wat vet kwijt zijn of gewoon, men zoekt naar andere types van model nu.

Als je echt pijlen op je boog hebt dan zullen ze je een sessie voorstellen bij hen. En dan weet je dat de foto's die gemaakt worden bruikbaar zullen zijn om je portfolio mee aan te vangen. Want het agentschap zal je niet noodzakelijk "casten" zoals jij verwacht, ze kunnen een heel andere visie op je mogelijkheden hebben dan jij hebt.

Verwacht er je dus ook aan dat je je ganse uiterlijk zal moeten veranderen misschien. Waar jij jezelf graag met lang haar ziet zullen zij je vragen je haar te knippen bv, kortom, je zal een enorm aanpassingsvermogen aan de dag moeten leggen.

Ook zal je nieuwe kleren moeten kopen volgens "hun smaak" om naar castings te kunnen. Vaak zijn dat smaakvolle, kleurige en nauwsluitende topjes en rokjes, dus voor iemand die graag met een broek en bruine of zwarte kleren rondloopt een grote aanpassing. Wat je zeker zal moeten doen is maquillagelessen volgen. Want tenslotte kan je niet voor iedere go-and-see een visagist inhuren. Daar sta je er alleen voor.

Betaal NOOIT een agentschap om er ingeschreven te geraken. Als het in jou echt iets ziet zal het met veel plezier in je opleiding investeren. De kosten hiervan worden op je eerste gages gerecupereerd. Ze werken immers niet gratis maar zijn zeker dat ze je aan het werk krijgen en hun geld dus gaan terugzien. 

Teken ook nooit bij het eerste agentschap waar je langsloopt. Ga er meerdere af (goede dan) en als je (bijna) overal "aanvaard" wordt dan weet je dat je kans maakt. Zien maar 1 of 2 agentschappen je zitten, begin er dan niet aan, tenzij als een zakcentje. 

Of je tot de top behoort kan je nagaan via een link op volgende pagina. Als je daar hoge ogen scoort, verlies dan geen tijd met kleine agentschappen, bied je aan bij de internationale kantoren. De adressen vind je hieronder.  

België heeft geen afdeling van de "Grote 3" (Elite, Ford en Metropolitan), hoewel Dominique regelmatig modellen afstuurt naar Elite's "Look of the Year" en dus kan aanzien worden als de "Belgische Branch" van dit agentschap. Maar alle 4 grote agentschappen hieronder hebben grote internationale contacten, dus via alle 4 heb je ongeveer even veel kans.

18:45 Gepost door Dwarsligger in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.