10-01-14

Fotomodellen 5 : Waaraan moet je voldoen ?

Waaraan Moet een Goed Model Voldoen ?

 Algemene Eisen

We moeten een onderscheid maken tussen de verschillende kategorieën modellen. Niet voor elk type worden dezelfde eisen gehanteerd. Maar veel eisen komen wel overal terug.

Zo moet je eender in welke kategorie je valt, altijd jezelf rustig voelen voor de camera, je natuurlijk gedragen. Je moet ook altijd kunnen “toneelspelen”. Want vaak zal je opgeroepen worden voor reclame en dan moet je duidelijk, zonder bewegen en zonder praten, de boodschap van het product overbrengen. Gaat het om lingerie dan moet je “intimiteit” uitstralen, gaat het daarentegen om een foto voor een avondkleed dan moet je klasse uitstralen. Een goed model heeft dan ook duizenden gezichten en ze voelt ook aan welke boodschap ze moet geven en hoe ze deze moet duidelijk maken.

Vaak zal je het ook moeilijk kunnen maken zonder steun van je ouders of je omgeving. Want zeker het begin is moeilijk en als je er dan nog de apathie, laat staan de tegenwerking van thuis bijkrijgt dan ben je helemaal verloren. 

Je uiterlijk kan je moeilijk verbeteren; tenzij met peperdure plastische chirurgie. Maar deze laten doen zonder dat je zeker bent dat ze iets opbrengt lijkt me nogal gewaagd. Wat je dus zeker moet hebben is een symmetrisch gezicht (linker en rechterzijde wijken maar weinig af van elkaar), gave huid, geen rimpels rond ogen, neus en mond. Je hebt bij voorkeur ook volle lippen, hoge jukbeenderen, grote ogen, glanzend haar en geen té opvallende neus. Je moet er ook gezond uitzien. 

Maar dat is niet steeds het geval natuurlijk. Als je een campagne voor een acnéproduct moet doen of een “typisch meisje van 15 jaar” dan mag je gerust lijden aan deze kwaal (niet te erg natuurlijk). Zelfs iemand met rood haar en vol sproeten heeft dus een kans, of een oude gerimpelde grootmoeder. Alles hangt ervan af welke mogelijkheden het agentschap in jou ziet.

Wat een goed model ook kan en een gewoon niet is die speciale vonk op de camera overbrengen waardoor een foto net dat ietsje meer krijgt en daardoor de juiste boodschap overbrengt. En geloof me: slechts weinigen hebben dat in huis. Men noemt het ook wel eens de X-factor, dat ondefineerbare iets dat iemand juist tot een bijzonder model maakt.

Het is ook belangrijk flair en lef te hebben. Aan verlegen en schuchtere modellen heeft men niet zoveel in het modellenvak. Want om aan opdrachten te komen - en zeker in de beginperiode - moet je jezelf als model weten te verkopen aan mensen die je niet of nauwelijks kent. Je moet een geheel eigen flair hebben en overkomen als iemand met zelfvertrouwen en met een positieve uitstraling en persoonlijkheid.

Je moet vooral ook leren jezelf goed te kunnen concentreren en je door niets of niemand af te laten leiden als je staat te poseren. Als je op locatie in een drukke winkelstraat staat te poseren met misschien een heel team van mensen om je heen plus een hele zwerm nieuwsgierig kijkend winkelpubliek… Dan is het de kunst om alles te negeren en alleen op de fotograaf en de camera te letten. Als je een professional bent wordt dat ook van je verwacht. 

Een goed model geeft zich bloot voor de foto, ze houdt geen masker op, ze geeft zich voor 200%. Geen enkele fotograaf kan een mooie foto maken met een model dat zich inhoudt of dat geremd is. Ze moet bekwaam zijn "zich te laten gaan" en enkel nog aan de foto te denken.

Last but not least : een model moet levenslust uitstralen. Een zuurpruim zal, zelfs al is ze voor de rest absolute top, totaal niet aan bod komen. Iedereen, en klanten van het agentschap in het bijzonder, willen een model dat er blij uitziet, iemand die straalt van geluk. Een directeur van een groot agentschap zei ooit in een interview dat hij kon zien wanneer een model de avond tevoren naar bed was geweest met iemand want dan kon je ze s'anderendaags nog zien "oplichten".

Met twee types modellen wil echter niemand samenwerken : de totaal verkleumde schoonheid die bevriest voor de camera en de zelfbewuste wijsneus die enkel wat vaste ingestudeerde posities kan aannemen en voor de rest denkt dat ze dé ontdekking van de 21-e eeuw is. Mooie meisjes met complexen, psychologische of relatieproblemen of een pestkarakter maken dan ook geen enkele kans.

High Fashion en Editorial Modeling

Wil je in deze kategorie, die van de topmodellen, vallen dan zijn de lichamelijke eisen zeer hoog : minstens 1,75 m groot, mooi geproportioneerd lichaam, maat 36-38, heupen en borst onder de 90 cm, taille onder of max 60, lichaam strak en goed getraind (maar geen body buildster natuurlijk), glanzend haar, witte gelijkmatige tanden, gave huid, symmetrich lichaam, goede verhouding been-bovenlijf, hoog voorhoofd, lange hals en vooral een symmetrisch gezicht (een van de belangrijkste onbewuste schoonheidseisen)…

Als je echter écht een topproduct bent zal zelfs het grootste agentschap een uitzondering maken voor jou. De afwijking mag natuurlijk niet té groot zijn.

Editorial Models zijn niet steeds klassieke schoonheden, maar ze zijn mooi op een eigen, soms wat opvallende en eigenzinnige manier.

Je bent best rond de 18 jaar om te beginnen. Als je jonger bent moet je nog naar school, maar je kan je al vanaf 16 in een agentschap laten inschrijven als je echt wat waard bent. Ze hebben dan rustig de tijd om je klaar te stomen.

Een goed agentschap investeert in jou omdat het later geld wil verdienen met jou. Eens ingeschreven hebben ze er dus alle voordeel bij dat je een goed model wordt. Ze zullen je dan ook coachen, raad geven, tips, maar ze zullen je geen echte cursussen aanbieden. Dat kan ook niet want er stromen voortdurend nieuwe modellen binnen en ze kunnen die niet allemaal tegenhouden tot ze voldoende hebben om "een klas te bevolken".

Denk echter nog niet dat je het daarmee gehad hebt. Een agentschap gaat geen meisje de wijde wereld rondsturen wanneer dit permanent onder de invloed van haar vriend staat bv. Het leven van een topmodel speelt zich ook grotendeels af in het vliegtuig en de hotelkamer en het is heel eenzaam. Je moet dit dan ook aankunnen en heimwee mag je niet teveel  in zijn macht krijgen. Een topmodel moet dan ook zelfstandig zijn, zelfvertrouwen hebben, zich assertief en niet arrogant of agressief gedragen tegenover haar klanten en de personen waarmee ze samenwerkt (fotograaf, agenten, visagisten, ..). Niemand wil een model met grillen, het interesseert niemand dat ze die dag haar regels heeft of aan PMS lijdt. Van een model wordt verwacht dat ze in alle omstandighede fris, monter en vol entousiasme haar sessie afwerkt.

Een model moet ook intelligent zijn. En niet alleen om haar geld te beheren, maar vooral om zinnig te kunnen praten met fotografen en ontwerpers, vaak zelf topmannen in hun vak. Daarenboven is de crew waarmee samengewerkt wordt meestal internationaal samengesteld. Dus meetaligheid is een plus.

Kortom : ze moet karakter hebben en niet vallen in de zovele valkuilen waarmee haar weg bezaaid ligt. Denken we maar aan druggebruik (vooral cocaine is zeer geliefd om energie te hebben om de lange en frequente sessies te overleven), zelfoverschatting, stress, vermoeidheid, … Het moet dus gaan om een vrouw met een ijzersterk karakter maar die tegelijk ook erg flexibel en welwillend omgaat met de wensen van anderen. Ze moet net zo goed een opdracht kunnen weigeren die ze niet graag doet als een opdringerig fotograaf (wees gerust, dit is zeldzaam hoor) van haar lijf houden zonder haar kalmte te verliezen. Assertief iemand op zijn plaats zetten mag, hem een mep in het gezicht verkopen niet, want het agentschap moet later nog met die man kunnen samenwerken (en misschien jij ook). Weet wel dat als je sterk in je schoenen staat je erg gerespecteerd wordt door de "business".   

Daarenboven moet ze bestand zijn tegen voortdurende ontgoochelingen en realist genoeg zijn om niet te denken dat de ganse wereld op haar zit te wachten. De castings en go-sees zijn enorme aanslagen op haar zelfbeeld en maken vaak even zovele afwijzingen en ontgoochelingen uit. Daarenboven is men in het milieu erg hard en zegt men vaak vlakaf dat men je niet neemt omdat "je tanden me niet aanstaan" e.d. Een model dat niet tegen kritiek of afwijzing kan of een model dat snel haar goede luim verliest als het wat tegenzit is niet uit het juiste hout gesneden. Een goed model laat zich niet afschrikken of ontmoedigen wanneer ze afgewezen wordt of  kritiek te verduren krijgt. Ze weet immers dat voor iedere opdracht tientallen meisjes in de rij staan die zeker even veel capaciteiten hebben als zij. Geen enkel model kan immers voldoen aan de eisen van alle mogelijke klanten. Maar wie een brede waaier van mogelijkheden heeft heeft veel meer kansen dan een model dat nooit anders gedaan heeft dan fashion. Een model dat naar een casting gaat met de idee “die opdracht moet ik hebben” wordt dan ook vaak ontgoocheld, een model dat erheen gaat met de idee “ik probeer en we zien wel” zal veel vaker positief verrast terugkeren.

Stiptheid is essentieel. Een groot fotograaf of visagist, een studio, dat alles kost enorm duur en time is money. Een model moet het dus niet wagen te laat te komen. En dat kan al zeer vroeg zijn : buitenopnamen, zeker voor glamour, gebeuren meestal kort na zonsopkomst, in de zgn “golden light”. Dat betekent dat het model zeer vroeg haar bed uit moet want ze moet nog gekapt en gemaquilleerd worden voor de sessie aanvangt. Ze moet dit dan ook zonder problemen aankunnen.

Ook organisatietalent moet niet onderschat worden. Hoewel het agentschap alles regelt (vliegtuigticketten, hotel, …) toch moet het model wel haar agenda goed in het oog houden en beheren. Want ze moet wel op tijd zijn voor het vliegtuig,  de taxirit incalculeren, rekening houden met eventuele verkeersproblemen, kortom, haar agentschap kan die details niet voor haar regelen.  

Topmodel zijn is dus niet het glamoureuze leventje dat jonge meisjes wel denken. Het is keihard werken, in de meest moeilijke omstandigheden, ijzige kou, hete zon, omkleden is ook niet steeds zo comfortabel als ze wel zou wensen, de opdrachten zijn vaak niet prettig. Er wordt van een goed model dus verwacht dat ze in zeer zware omstandigheden urenlang kan bezig blijven zonder dat dit een invloed heeft op haar, haar uitstraling, haar poseren, zonder dat ze er te moe van wordt.

Kortom : een topmodel moet zich lichamelijk in uitstekende staat bevinden en veel lichaamsbeweging, jogging, fitness zijn dan ook onontbeerlijk om de goede vorm te behouden. Een topmodel brengt dan ook heel veel tijd door in gym- en fitnesszalen.

Topmodellen verdienen zeer veel geld. Vergeet echter niet dat voor je op topniveau geraakt je zeer lang (practisch) gratis gewerkt hebt. Wat mogelijke opdrachtgevers vooral aanzet om je te boeken is dat je al enkele grote opdrachten gehad hebt. Je moet dus in je book veel tearsheets hebben, bladen en bij voorkeur covers uit magazines waar je model voor stond. Maar om die te bekomen als “onbekend model” moet je zeer goedkoop of gratis werken. Aanzie dit echter als een investering op lange termijn.

En dan mogen we het belangrijkste niet vergeten : men wordt geen topmodel door thuis te blijven wachten op een opdracht. Als je werkelijk het grote geld wilt binnenhalen moet je immers in Amerika zijn, bij een goed agentschap dan ook nog. Hier in Europa kom je als topmodel niet veel verder als 700 a 900 euro per dag. Dus staar jezelf niet blind op alle mooie verhalen die je voorgeschoteld krijgt.  

Een groot model zoekt dus zelf naar mogelijkheden, ze is ambitieus en wil ervoor gaan. Dat betekent dat ze bereid is veel, zoniet alles, op te offeren aan haar carrière. Ze leeft ook niet meer zelf, ze "wordt geleefd". Een sociaal leven heeft ze ook al jarenlang niet. Haar ouders, zussen en broers zien is zeldzaam. Ook een relatie is onbestaande want ze heeft nooit tijd voor haar vriend en wanneer deze denkt dat haar wereld rond hem moet draaien zal hij ook vaak problemen hebben met andere facetten van haar beroep : reizen, “te blote foto’s”, meer aandacht besteden aan haar beroep dan aan hem….  Veel carrières worden dan ook in de kiem gesmoord omdat meisjes toelaten dat hun vriend er zich mee moeit, vriend die vaak enkele weken of maanden nadat hij haar carrière de grond ingeboord heeft gedumpt wordt of zelf dumpt om andere redenen. Maar het kwaad is dan wel geschied. Het is JOUW carrière en als hij er niet mee kan leven dan moet je beslissen : hij of je toekomst als model, maar beiden gaan niet samen.

Meestal zal je dus onderaan de ladder moeten beginnen, maar dat betekent niet dat je voor alles door het slijk moet kruipen. Het betekent wel dat je altijd en overal beschikbaar moet zijn. De weg omhoog is immers lang en zwaar en beschikbaarheid staat zeer hoog op de eisenlijst van je klanten.

En vergeet niet : eens je in een agentschap ingeschreven bent verander je niets meer aan je uiterlijk zonder hun toelating. Gedaan dus met lang en kort, sluik en gekruld, blond en bruin haar af te wisselen. Die vrijheid ben je definitef kwijt. Topmodel zijn is dus in de eerste plaats veel opgeven en je volledig geven aan je beroep.

Wil je weten of je in aanmerking komt als “topmodel” dan kan je op de site van Models Office een test doen : http://www.modelsoffice.be/ kies voor Advice, Modemannequins en dan Modeling Score (enkel voor meisjes)

Catalogusmeisjes

Niet alle modellen vallen in de topkategorie. De meeste komen in een lagere klasse terecht : de “catalogusmeisjes”. Catalogusmeisjes zijn "mooie meisjes" zonder meer, erg commercieel, maar zonder "dat ietsje meer".

Dit verdient enorm goed, maar het beroep heeft geen glans, je kan de foto’s niet in je book opnemen, je bent een veredelde kapstok bij manier van spreken. Nochtans kan je er ook mee bekend geraken hoor. Denk maar aan Phaedra Hoste, die voor ze “Bekende Vlaminge” werd vooral als catalogusmeisje aan de kost kwam.

Dit zijn dus ook nog professionele modellen, maar het merendeel kunnen er al niet meer van leven,enkel de top van de catalogusgirls kunnen er een full-time-job van maken. 

De “Hobby”-modellen 

People

Hier is wel een mooie zakcent mee te verdienen, maar ook niet meer. En je moet dan nog wel vaak gevraagd worden ook. Absolute eis is dat je je op je gemak voelt voor een camera en dat je goed kan toneelspelen. Want vaak word je opgeroepen om een rol te spelen in een reclamefilmpje of foto waar je dan een specifieke rol moet kunnen overtuigend overbrengen. Vandaag ben je immers dokter, morgen pastoor en overmorgen pater. Het zijn deze modellen die reclame maken voor kaas, tandpasta, noem maar op ....

Het zijn vaak gewoon normale mensen die precies de uitstraling hebben voor die reclame. En ieder product heeft een andere uitstraling, dus zal ook de reclame een andere uitstraling krijgen met dus ook een ander soort mensen. 

Bij People heb je zelf weer 2 kategorieën : de “gewone mens” en de “speciale gezichten”. Laten we wel zeggen dat hoe meer je “afwijkt” van het normale, hoe meer kans je hebt om ingeschreven te geraken (maar niet noodzakelijk om aan werk te geraken). En hier is echt iedereen nodig, van de ruige motorrijder tot de androgyne. En zeker een vrouw van rond de 30 is zeer gevraagd want men heeft nooit genoeg “jonge moeders”.

Glamourmodellen

Voldoe je aan alle eisen voor een topmodel maar ben je bv te klein dan is glamour een zeer welkome mogelijkheid. Het zijn de modellen die P-Magazine e.d. bevolken en die vaak voortkomen uit missverkiezingen en andere “verdoken talentenjachten”. Maar ook als gewoon model kan je ervoor in aanmerking komen.

Eis is hier zeker een mooi lichaam, goede proporties, maar vooral niet te preuts zijn. Want hier horen vaak zeer sensuele of (smaakvolle!) naaktposes bij.

Topmodellen maken zich ook wel “schuldig” aan glamour, ofwel als “toemaatje” bij een sessie, ofwel gewoon omdat ze graag voor een bepaalde fotograaf  poseren.

Glamour is echter erg moeilijk. Want je moet je zeker voelen van jezelf, van je lichaam,  je moet je vrouwelijkheid, je sensualiteit durven en ook maximaal kunnen gebruiken en je moet je volledig op je gemak voelen bij wat je doet. De minste “twijfel” maakt de foto immers waardeloos omdat je er jezelf niet volledig in geeft. En als er nu één type foto is waar dit direct opvalt dan is het glamour.

Wil je weten of je in aanmerking komt als “glamourmodel” dan kan je op de site van Models Office een test doen : http://www.modelsoffice.be/ kies voor Advice, Glamour en dan Glamour Score (enkel voor meisjes)

Figuranten

Hier is soms wel een zakcentje mee te verdienen, maar ook niet meer. En ook hier moet je dan regelmatig gevraagd worden ook. Absolute eis is dat je je op je gemak voelt voor een camera. Vaak kom je maar enkele seconden in beeld, maar je bent wel een ganse dag op de set aanwezig voor het jouw beurt is. Erg “vervelend” soms, hoewel de “grote acteurs” aan het werk zien wel wat “troost brengt”.  

Ook hier weer zijn er 2 types : de gewone figurant is de man of vrouw die even door het beeld loopt. Hij is gewoon aanwezig en er is dan ook geen enkele opleiding voor nodig. Daarnaast heb je de edelfigurant. Die krijgt al eens een zinnetje te zeggen of een handeling uit te voeren (bv een brief in een brievenbus steken in de achtergrond met de acteurs op het voorplan). Een edelfigurant moet toch vaak al minstens wat dictie- en acteerlessen gekregen hebben.

Specials

Zelfs een topmodel kan niet voor alles ingezet worden. Ze heeft dan misschien wel een mooi gezicht, maar daarom nog geen mooie handen of voeten. Daarenboven zal ze voor zo'n "anonieme" zaken ook nooit gevraagd worden, laat staan dat ze er zelf wil voor poseren. 

Er zijn echter mensen die prachtige handen, voeten, ogen of iets dergelijks hebben en dan ook ingezet worden wanneer men een detail nodig heeft van een bepaald lichaamsdeel. Zo is het bv courant voor luierreclame 2 baby's in te zetten : eentje dat mooi oogt en eentje met mooie billetjes. Dit is zeer slopend werk want je moet soms je handen, voeten enz... urenlang onbeweeglijk houden.

18:30 Gepost door Dwarsligger in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.