13-01-14

Fotomodellen 6 : Naakt

Moet Ik Echt Naakt Doen ?

Deze vraag stellen veel meisjes zich en van degenen die het toch doen zijn er enorm veel die de daver op het lijf hebben om de eerste keer uit de kleren te gaan. Als je amateurfotografen gelooft “kan je niet anders” “als je er wil komen”. Als je de kleine agentschappen gelooft geraakt je zelfs zonder lingerie al in New York op de catwalk. Onnodig te zeggen dat de waarheid niet zo simpel is.

Wat is “Naakt” ?

Laten we eerst eens beginnen met een definitie geven van “naakt” want je zal zien, het is niet zo simpel. Veel meisjes kennen maar één soort naakt en dat zijn de foto’s die ze bij hun vriend of vader zien in de klassieke mannenmagazines. Wanneer het gaat om een Menzo dan zijn de modellen zelden of nooit volledig bloot, maar in andere magazines (Playboy om maar het bekendste te noemen) zie je de meisjes volledig en zonder dat er iets bedekt wordt "en face". Laat ons duidelijk zijn. In de beroepswereld is “naakt” nooit het type “playboy”. De reden is eenvoudig : zo’n foto leidt de aandacht veel teveel af van de boodschap van de campagne.

Je kan dus als je voor amateurs poseert zo’n foto’s doen, zolang ze met smaak gemaakt zijn kunnen ze weinig kwaad. Alleen : doe het nooit als minderjarige (zelfs geen topless) en denk niet dat, omdat de foto zonder je toelating niet naar buiten mag gebracht worden, je deze, als je ooit beroemd zou worden, toch niet ergens op internet zal vinden. De fotograaf weet ook wel dat, als hij hem op een site zet in het voormalige oostblok bv, je heel moeilijk kan beginnen procederen om hem verwijderd te krijgen. Laat dus nooit naaktfoto’s maken waar je later spijt zou van hebben !

Denk ook niet dat je het met dit type foto’s zal maken ! Je kan de glamourwereld in, dat is alles. Maar dat is vooral een amateurmarkt. Poseer ook nooit voor Playboy ! Het brengt goed op en het is een groot compliment want ze zijn enorm streng op wie ze aannemen. Alleen : je mag tot je foto’s gepubliceerd  zijn nergens meer naakt (soms zelfs topless) poseren. Zo kan je jaren wachten. Vaak zelfs publiceert men ze nooit, zodat je heel veel mooie kansen mist in afwachting van wat nooit komt.

Concurrentie

Realiseer je anderzijds wel dat elk model vroeg of laat de vraag krijgt voor naaktfoto’s. Dat heeft niks te maken met “ouwe snoepers”. Dan komt het erop aan om duidelijk je grenzen te stellen. Tot daar en niet verder. Hou je daar ook aan. Hoe sterker je in je schoenen staat, hoe meer men je zal respecteren. Ondanks de verlokkingen en de dreigingen je eigen koers kunnen varen en je eigen beslissingen durven nemen laat mensen je anders zien dan als "dom blondje".

Anderzijds mag je ook niet de reputatie krijgen dat je “te moeilijk” bent, want dan word je niet gevraagd. Zeker als je nog moet starten is dit dus dansen op de slappe koord. Mijn raad is dan ook : leer het, het verhoogt je kansen.

Voor elke opdracht die jij weigert staan er immers 10 meisjes klaar om je plaats in te nemen en een goede indruk te maken op zowel art-director als fotograaf. En zelfs als je ze wil sta je in de casting nog met 10 andere meisjes die ook in de running zijn en het even graag willen als jij. Denk dus ook 2 keer na voor je “neen” zegt.

Zeg ook niet, zoals ooit een meisje deed tegen me :  “in het programma Supermodels hebben de ondervraagde modellen allemaal gezegd dat je dat zelf vrij kiest”. Dat is inderdaad zo, en topmodellen hebben inderdaad de keuze. Maar jij bént geen topmodel, jij hoopt het te worden. Wat voor hen geldt geldt dus niet voor jou !. In je startperiode ben je best zo polyvalent mogelijk zodat je zoveel mogelijk serieuze opdrachten kan aannemen. En vergeet niet, zelfs Claudia Shiffer, die daarna zo strikt is geworden wat topless betreft, heeft in haar beginperiode, ondanks de protectie die ze genoot en haar hoge beginniveau, "provocerende foto's" gemaakt voor Guess o.a.

Ken ook het verschil tussen naakt en topless. Een model dat haar borsten niet durft laten zien of fotograferen hoort gewoon in het milieu niet thuis. Kijk maar eens naar foto's van grote modeshows, hoe vaak daar de borsten niet bloot of goed zichtbaar zijn. Als je zoiets ok al weigert geef je gewoon blijk van een totaal onbegrip van wat je beroep inhoudt : iets aan de man brengen. En dat "iets" is voor het haute-couturehuis veel belangrijker dan jij.  

Kunstfotografie

Als je het wil leren en je durft het absoluut niet, ga dan bij een serieus amateur die zich bezighoudt met lichaamsstudies. Voor veel fotografen is een menselijk lichaam immers het mooiste onderwerp om te fotograferen. Daarmee zijn het niet meteen vieze mannetjes. Een kunstzinnig fotograaf leeft zich meestal uit met lichten en schaduwen en de vormen van het lichaam. Die foto’s zijn totaal anoniem, je ziet er zelden of nooit je hoofd op. Ideaal om toch bloot te poseren zonder dat je herkend wordt of zonder dat je ergens je sensualiteit moet gebruiken. Enkel een strak en lenig lichaam volstaat en dat heb je meestal wel nog als je jong bent. Later, als zonder kleren staan voor iemand je geen gêne meer geeft, kan je dan op herkenbaar naakt overgaan.

Het Bed

Dit heeft niets met naakt te maken maar veel kleren hebben de acteurs niet aan dus spreek ik er hier maar over :

Jonge meisjes worden vaak met beloften van goeie carrieres en veel geld naar feesten  meegenomen. Soms met de dreiging "Dit is goed voor je carriere. doe je het niet dan kan ik je niet helpen. dan kom je nooit aan de top." of "Als je ooit iets wilt bereiken dan moet je dit of dat doen." Maar doe je het dan, dan eindig je vaak ongewild in iemands bed of erger. Je zult niet de eerste zijn en degene die er intrappen krijgen niet de beloftes, niet het geld, niet de roem. Want wie het één keer doet is geen model maar een makkelijk te manipuleren slachtoffer die alles zal doen om er te komen. Laat je niet gebruiken en laat mensen niet denken dat je het stereotype "domme blondje" bent. Dat geeft geen respect, enkel een leven van ellende met meer avonturen achter de camera dan ervoor. 

 

Vooral Milaan is berucht wegens zijn nooit aflatende “rolex-mafia” en in Parijs is er zelfs een club van businessmen die er een sport van maken zoveel mogelijk jonge modelletjes in hun bed te krijgen. Hoe ver dit kan gaan bewees het Amerikaanse model Terry Boone die Francesco d’Alessio afschoot omdat die haar al 2 maanden stalkte.

18:40 Gepost door Dwarsligger in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.