18-01-14

De Fluister van Erato

Zolang op aard' berg en dal zich rijen             

Scheld' en Maas naar zee toe glijen                

De bron, het water, ons vissen schenkt           

Het licht ons nachtelijk duister brengt             

Zolang Zon en Maan staan aan d'hemelboog 

En in de tuin abelen rijzen naar omhoog       

Zolang de wind waait om de huizen laat       

En de hinde door de bossen gaat                   

Zal ik in jou zijn, jij om me heen                    

Denkend aan onze liefde, helemaal alleen 

 

Ik heb dit gedicht jaren geleden als door goddelijke inspiratie op papier gezet. Het vloeide gewoon uit mijn pen. Nu heb ervoor noch erna nog ooit iets geproduceerd wat van dicht of van verre voor poëzie kan doorgaan. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ik dit gedicht ooit ergens moet gelezen hebben, daarna vergeten ben en dat het plots weer in mijn hoofd opdook die dag. 

Ik heb al aan verscheidene poëzie-fanaten gevraagd of het hen bekend voorkwam maar nooit had iemand een "aha"-gevoel. Wie van mijn lezers me kan vertellen wie het oorspronkelijk geschreven heeft zal kunnen rekenen op mijn eeuwige dankbaarheid en natuurlijk (eindelijk) een vermelding van de echte auteur. 

18:50 Gepost door Dwarsligger in Liefde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-01-14

Fotomodellen 7 : Tips voor een sessie

Tips voor de Fotosessie

Voorbereiding

Onderstaande tips zijn bedoeld voor je beginperiode. Eens je professioneel werkt zorgen de visagist, de kapper, de styling en anderen voor al deze zaken. 

Algemeen :

 

-          Als je bruint, zorg dan dat je geen strepen hebt. Topless is dus het minste wat verwacht wordt, bij voorkeur ook slechts een klein (maar decent !) slipje aandoen. Enkel onervaren modellen komen met witte plekjes op de lokatie toe.

-          Zorg ook dat je gezond bruin bent, geen bruingebakken biefstuk. Want dat is niet mooi meer.

-          Gebruik nooit zelfbruiner. Zelfs als je die vermengt met bodymilk of je tevoren volledig inwrijft met bodymilk zal je ze toch nooit perfect kunnen uitsmeren. Je zal altijd strepen houden.  

-          Doe dagelijks je lichaamsoefeningen, hou je lijn in het oog, maar overdrijf niet. Zeker de dag voor een sessie niet, want je moet fit zijn s’anderendaags.

-          Probeer ook nooit nieuwe make-up of verzorgingsproducten uit tijdens je “actieve periode”. Doe dat in je (uiterst zeldzame) vakantiedagen, en zeker niet de dag voor je ergens moet poseren.

-          Bekijk modemagazines en probeer de mooie poses uit voor de spiegel. Zo leer je zelf poses aannemen. Let vooral op je gezichtsuitdrukking. Veel modellen kunnen perfect met hun lichaam overweg, maar hun gezicht, en zeker hun ogen zijn leeg. Oefenen betekent dus in de eerste plaats je mimiek oefenen ! Deze moet natuurlijk zijn maar toch stralen, overtuigen. Bijzonder moeilijk !

-          Verwijder regelmatig dode huid (peeling), maar doe dit ook nooit de dag voor een sessie, want je hebt gegarandeerd rode plekken !

 

In je beroep is alles waar té voorstaat absoluut slecht, verboden, taboe, … Kortom : NIET DOEN !!

De Dag Voordien :

      -          Scheer je overal : oksels, benen, bikinilijn, armen desnoods. Niet waxen of harsen want daar zie je s’anderendaags nog de sporen van.

-          Ga niet in de zon : de roodheid zal jij misschien niet meer zien, maar de foto zeker wel.

-          Drink heel veel want zowel binnen als buiten droogt je huid rap uit.

-          Verzorg je handen en je voeten (manicuur en pedicuur). Je mag je nagels lakken, maar neutraal. Want de fotograaf of stylist zal je morgen wel de juiste kleur aanmeten.

De Dag Zelf :

 

-          Draag geen spannende kleding. Deze geeft immers strepen die jij misschien niet ziet, maar op de foto kan je er gegarandeerd niet naastkijken. Geen BH, slipje, kousen of sokken, broek … Draag je ze toch dan mag je er zeker van zijn dat je ze moet uittrekken zogauw je de studio binnenkomt en dat er enkele uren niet kan gewerkt worden. Totaal onprofessioneel dus.

-          Loszittende kleding dragen dus en zeker kleding die je vooraan volledig kan losknopen. Anders moet je die over je hoofd uittrekken en dan worden make-up en haaropmaak weer in de war gebracht.

-          Ofwel is er een visagist, ofwel moet je je zelf maquilleren. Eens je lipstick opgebracht mag je enkel nog door een rietje drinken.

-          Is er een visagist en een kapper dan kom je zonder make-up en zonder haaropmaak op de set toe. Je bent proper gewassen, draagt een geurloze en heldere deo, en je haar zit los.

-          Neem als je op locatie bent zonnebrandcrème mee. En ook een product tegen muggen, want die komen gegarandeerd af op de geur van de crème. En op tropische plaatsen zijn de muggen niet zo onschuldig als de onze, vergeet dat niet.

-          Gebruik ook geen parfum want ook dat trekt vliegen, muggen en ander vervelend ongedierte aan.

-          Laat al je juwelen thuis. Als je er voor de sessie nodig hebt zullen stylist en accessoirist ze leveren. Dit laaste geldt natuurlijk voor serieuze professionele sessies, voor sessies met amateurs of met profs waar je alles zelf moet doen (vb een fabrieksfoto waar je enkel als aantrekkelijk decor dient) daar zullen kleding, opmaak en accessoires van jou verwacht worden.  

-          Moet je je omkleden bescherm haar en make-up dan met een sjaaltje over je hoofd. Ook je kleren worden dan niet bevlekt met je make-up. Want vergeet niet, die worden daarna nog verkocht hé.

Wat Breng Je Mee Naar De Shoot ?

Als je een professionele shoot doet dan wordt je dit allemaal aangeleverd natuurlijk, maar als je zelf voor alles moet zorgen :

Gezicht :

Volledige opmaakset met verschillende kleuren (die je passen natuurlijk !), wattestokjes,  -bolletjes en pads, lipbalsem, vaseline, een smuitbusje met water. En geen spiegel vergeten !

Haar :

Haarlinten, haarbandjes, haarspelden, kammen en borstels, krulijzer

Handen :

Ook een volledige manicureset moet je bijhebben, met verschillende kleuren nagellak. Vergeet ook niet je remover, want de kans bestaat dat je meerdere keren andere zal moeten opdoen.

Kleding :

Panty’s en kousen in verschillende kleuren, vleeskleurige BH en string, een assortiment lingerie, met zeker een push-up BH, een lichte kamerjas, een sjaaltje en een klein draagbaar strijkijzer.

Ook geen gans assortiment oorbellen vergeten. Ze maken vaak het cachet uit van de foto.

Schoenen :

Allerlei soorten schoenen, van sportief tot gekleed, van high heel tot plat. Muiltjes, sandalen en, als je ze hebt, ballerina’s niet vergeten. Verschillende kleuren ook : bruin, wit en zwart. Zeker een paar zwarte open schoenen met een hiel van minstens 7 cm. Soms zijn hevige kleuren mooi, maar ze zijn zelden bruikbaar, tenzij je alles bijpassend meehebt (kleding, accessoires, …)

18:45 Gepost door Dwarsligger in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-01-14

Fotomodellen 6 : Naakt

Moet Ik Echt Naakt Doen ?

Deze vraag stellen veel meisjes zich en van degenen die het toch doen zijn er enorm veel die de daver op het lijf hebben om de eerste keer uit de kleren te gaan. Als je amateurfotografen gelooft “kan je niet anders” “als je er wil komen”. Als je de kleine agentschappen gelooft geraakt je zelfs zonder lingerie al in New York op de catwalk. Onnodig te zeggen dat de waarheid niet zo simpel is.

Wat is “Naakt” ?

Laten we eerst eens beginnen met een definitie geven van “naakt” want je zal zien, het is niet zo simpel. Veel meisjes kennen maar één soort naakt en dat zijn de foto’s die ze bij hun vriend of vader zien in de klassieke mannenmagazines. Wanneer het gaat om een Menzo dan zijn de modellen zelden of nooit volledig bloot, maar in andere magazines (Playboy om maar het bekendste te noemen) zie je de meisjes volledig en zonder dat er iets bedekt wordt "en face". Laat ons duidelijk zijn. In de beroepswereld is “naakt” nooit het type “playboy”. De reden is eenvoudig : zo’n foto leidt de aandacht veel teveel af van de boodschap van de campagne.

Je kan dus als je voor amateurs poseert zo’n foto’s doen, zolang ze met smaak gemaakt zijn kunnen ze weinig kwaad. Alleen : doe het nooit als minderjarige (zelfs geen topless) en denk niet dat, omdat de foto zonder je toelating niet naar buiten mag gebracht worden, je deze, als je ooit beroemd zou worden, toch niet ergens op internet zal vinden. De fotograaf weet ook wel dat, als hij hem op een site zet in het voormalige oostblok bv, je heel moeilijk kan beginnen procederen om hem verwijderd te krijgen. Laat dus nooit naaktfoto’s maken waar je later spijt zou van hebben !

Denk ook niet dat je het met dit type foto’s zal maken ! Je kan de glamourwereld in, dat is alles. Maar dat is vooral een amateurmarkt. Poseer ook nooit voor Playboy ! Het brengt goed op en het is een groot compliment want ze zijn enorm streng op wie ze aannemen. Alleen : je mag tot je foto’s gepubliceerd  zijn nergens meer naakt (soms zelfs topless) poseren. Zo kan je jaren wachten. Vaak zelfs publiceert men ze nooit, zodat je heel veel mooie kansen mist in afwachting van wat nooit komt.

Concurrentie

Realiseer je anderzijds wel dat elk model vroeg of laat de vraag krijgt voor naaktfoto’s. Dat heeft niks te maken met “ouwe snoepers”. Dan komt het erop aan om duidelijk je grenzen te stellen. Tot daar en niet verder. Hou je daar ook aan. Hoe sterker je in je schoenen staat, hoe meer men je zal respecteren. Ondanks de verlokkingen en de dreigingen je eigen koers kunnen varen en je eigen beslissingen durven nemen laat mensen je anders zien dan als "dom blondje".

Anderzijds mag je ook niet de reputatie krijgen dat je “te moeilijk” bent, want dan word je niet gevraagd. Zeker als je nog moet starten is dit dus dansen op de slappe koord. Mijn raad is dan ook : leer het, het verhoogt je kansen.

Voor elke opdracht die jij weigert staan er immers 10 meisjes klaar om je plaats in te nemen en een goede indruk te maken op zowel art-director als fotograaf. En zelfs als je ze wil sta je in de casting nog met 10 andere meisjes die ook in de running zijn en het even graag willen als jij. Denk dus ook 2 keer na voor je “neen” zegt.

Zeg ook niet, zoals ooit een meisje deed tegen me :  “in het programma Supermodels hebben de ondervraagde modellen allemaal gezegd dat je dat zelf vrij kiest”. Dat is inderdaad zo, en topmodellen hebben inderdaad de keuze. Maar jij bént geen topmodel, jij hoopt het te worden. Wat voor hen geldt geldt dus niet voor jou !. In je startperiode ben je best zo polyvalent mogelijk zodat je zoveel mogelijk serieuze opdrachten kan aannemen. En vergeet niet, zelfs Claudia Shiffer, die daarna zo strikt is geworden wat topless betreft, heeft in haar beginperiode, ondanks de protectie die ze genoot en haar hoge beginniveau, "provocerende foto's" gemaakt voor Guess o.a.

Ken ook het verschil tussen naakt en topless. Een model dat haar borsten niet durft laten zien of fotograferen hoort gewoon in het milieu niet thuis. Kijk maar eens naar foto's van grote modeshows, hoe vaak daar de borsten niet bloot of goed zichtbaar zijn. Als je zoiets ok al weigert geef je gewoon blijk van een totaal onbegrip van wat je beroep inhoudt : iets aan de man brengen. En dat "iets" is voor het haute-couturehuis veel belangrijker dan jij.  

Kunstfotografie

Als je het wil leren en je durft het absoluut niet, ga dan bij een serieus amateur die zich bezighoudt met lichaamsstudies. Voor veel fotografen is een menselijk lichaam immers het mooiste onderwerp om te fotograferen. Daarmee zijn het niet meteen vieze mannetjes. Een kunstzinnig fotograaf leeft zich meestal uit met lichten en schaduwen en de vormen van het lichaam. Die foto’s zijn totaal anoniem, je ziet er zelden of nooit je hoofd op. Ideaal om toch bloot te poseren zonder dat je herkend wordt of zonder dat je ergens je sensualiteit moet gebruiken. Enkel een strak en lenig lichaam volstaat en dat heb je meestal wel nog als je jong bent. Later, als zonder kleren staan voor iemand je geen gêne meer geeft, kan je dan op herkenbaar naakt overgaan.

Het Bed

Dit heeft niets met naakt te maken maar veel kleren hebben de acteurs niet aan dus spreek ik er hier maar over :

Jonge meisjes worden vaak met beloften van goeie carrieres en veel geld naar feesten  meegenomen. Soms met de dreiging "Dit is goed voor je carriere. doe je het niet dan kan ik je niet helpen. dan kom je nooit aan de top." of "Als je ooit iets wilt bereiken dan moet je dit of dat doen." Maar doe je het dan, dan eindig je vaak ongewild in iemands bed of erger. Je zult niet de eerste zijn en degene die er intrappen krijgen niet de beloftes, niet het geld, niet de roem. Want wie het één keer doet is geen model maar een makkelijk te manipuleren slachtoffer die alles zal doen om er te komen. Laat je niet gebruiken en laat mensen niet denken dat je het stereotype "domme blondje" bent. Dat geeft geen respect, enkel een leven van ellende met meer avonturen achter de camera dan ervoor. 

 

Vooral Milaan is berucht wegens zijn nooit aflatende “rolex-mafia” en in Parijs is er zelfs een club van businessmen die er een sport van maken zoveel mogelijk jonge modelletjes in hun bed te krijgen. Hoe ver dit kan gaan bewees het Amerikaanse model Terry Boone die Francesco d’Alessio afschoot omdat die haar al 2 maanden stalkte.

18:40 Gepost door Dwarsligger in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |