29-08-14

Qousque tamdem ?

Ik heb al heel lang niets meer gepubliceerd op deze blog omdat ik vol zit van weerzin tegenover heel veel verschijnselen waar ik getuige van ben en infeite alle dagen wel over iets anders zou moeten schrijven. Is het niet over Gazacoust, de systematische volkenmoord van Israel op palestijen dan is het over de Drang Nach Osten en de uitbreiding van Lebensraum door joodse “kolonisten”  (infeite gewone bezetters van vreemd grondgebied) die elke vrede in het Midden Oosten gewoon saboteert. Is het niet over de druk die de Verenigde Staten en Israël uitoefenen op het internationale Strafhof in Den Haag (waar ze zelfs niet eens zelf lid van zijn) om de oorlogsmisdaden in Gaza en de Israelische nederzettingenpolitiek niet te onderzoeken dan is het over de manier waarop Rusland weer zwartgemaakt wordt omwille van Oekraïne en de Krim, terwijl de schending van de mensenrechten door de VS in Guantanamo nog steeds doorgaan en hier in het westen doodgezwegen worden. 

Maar toen ik dan las dat België ondanks 17 miljard besparingen toch gevechtsvliegtuigen gaat kopen was de maat vol. Ik kan dan ook alleen maar Cicero’s aanhef tot de eerste Catilinarische redevoering  parafraseren : Quousque tandem abutere imperium patientia nostra ? Hoe lang, machthebbers zullen jullie ons geduld nog op de proef stellen ? En hoe lang nog gaat de belg/europeaan dit alles slikken zonder zich te verzetten ?

Toen het Oostblok en de Sovjet-Unie begin jaren 90 van vorige eeuw verdwenen verdween ook plots alle reden om de NAVO nog in stand te houden. Deze was immers opgericht om “het vrije westen” te beschermen tegen het “communistisch gevaar”. Zoals de ganse koude oorlog had ook de NAVO in de eerste plaats tot doel de (vooral Amerikaanse) oorlogsindustrie toe te laten de grote winsten van de tweede wereldoorlog verder te zetten. Niets is zo stabiel doorheen de tijd en de economische cycli als wapenhandel. Omdat men makkelijk het publiek een vijand kan aanpraten die dat allemaal noodzakelijk maakt en omdat propaganda de mensen beliegt hebben de regeringen het helemaal niet moeilijk om steeds opnieuw budgetten voor wapens vrij te maken waar andere voor de gewone man in de straat veel nuttiger uitgaven beknot worden. Zoals Hitler reeds wist : een regering moet kiezen tussen kanonnen of boter en zoals steeds slagen de kanonnenverkopers erin om jan met de pet de boter van het brood te halen om zelf hun boterham dikker te kunnen besmeren.

Laten we dus eens de crisis in de Oekraïne bekijken. Ze is begonnen met de “inname” van de Krim door Rusland. Even meegeven dat de Krim al sinds 1774 Russisch is en door Chroetsjov, zelf een Oekraïner, in 1954 aan Oekraïne werd weggegeven. Er wonen dan ook, zeker in het oosten, meer russen dan Oekraïners. En wanneer de EG weer een imperialistische scheut krijgt en probeert de Oekraïne op te vrijen, en wanneer ze hierbij kritiekloos een ronduit fascistisch regime steunt tegen een “russofiele” president, kan Rusland niet anders dan zijn volksgenoten steunen.

Rusland is geen land dat uit is op gebiedsuitbreiding, maar het wil wel veilige grenzen. Gans de politiek van het oprichten van een Oostblok na WO II moet in die optiek gezien worden. Ze was ten andere overeengekomen in Yalta, dus Churchill’s speech in Fulton  over “an iron curtain” was op zijn minst hypocriet te noemen. Hij had zelf zijn handtekening gezet onder deze verdeling.

Op een bepaald moment zoeken de EG en Oekraïne toenadering tot elkaar en dat zien de russen niet echt zitten. Destijds heeft Vader Bush aan Michael Gorbatsjov namelijk beloofd dat de NAVO nooit zou uitbreiden maar reeds zijn opvolger Clinton lapte dat aan zijn laars en als goede imperialist begon hij zijn territorium uit te breiden tot tegen de grenzen van Rusland. De NAVO slorpte het warshaupakt op en lapte dus het onveiligheidsgevoel van de Russen aan zijn laars. En toch liet Rusland begaan. Hoe zouden de VS reageren als morgen China of Rusland een militair bondgenootschap zou oprichten en daar Canada, Cuba en Mexico lid zou van maken ? Ze zouden ook niet tevreden zijn denk ik en de VS zouden maar al te snel weer een nieuwe Cuba-crisis uitlokken.

Het Westen is steeds een imperialistisch bolwerk geweest en bewijst het ook nu maar weer. Ik citeer nu even een artikel dat vandaag verscheen in de Morgen en waarin Prof Godderis even de puntjes op de i zet als het gaat over wie hier nu feitelijk agressief gedrag vertoont :

De NAVO blies het voorzichtige wederzijdse vertrouwen binnen de Navo-Rusland-raad (2002-14) op, onder meer door in 2011 alleen ten oorlog te trekken tegen Kadhafi, en zo de rol van de VN over te nemen en de Russen te passeren, die ook belangen hadden in Libië. Het Westen voert ook zelf een expansieve politiek: de EU wil zijn invloedssfeer uitbreiden in het oosten en houdt daarbij geen rekening met regionale gevoeligheden.

U ziet het, niet Rusland is onbetrouwbaar, niet Rusland wil altijd maar uitbreiden, maar het zijn de EG, de NAVO, het westen die nog steeds hun imperialistische neigingen niet meester zijn. Geduld met de onbetrouwbare NAVO en EG hebben ze zeker, die russen. En ze hebben gelijk wanneer ze zeggen dat zogauw Oekraïne te kort bij het Westen komt er aan hun grens massa’s observatieposten zullen opgericht worden om hen in het oog te houden. Wat de VS in 1962 in Cuba niet wilden en waarvoor ze zelfs een wereldoorlog wilden riskeren (russische militaire structuren in hun voortuin) is blijkbaar, als de NAVO het doet, de doodnormaalste zaak van de wereld.

Er is nog een andere gevoeligheid in Rusland : ze voelen zich erg solidair met volksgenoten in omringende landen, veelal ex-leden van de Sovjet-Unie. Als russen ergens in gevaar zijn zal grote broer beginnen grommen. Maar meer dan grommen is het ook niet, tenzij het zoals in Oekraïne té gortig wordt. Dat bv in Estland (jaja een EG-lidstaat) Russen bij de lokale verkiezingen geen stemrecht hebben is dan misschien iets wat Poetin niet goedkeurt maar ik kan me niet herinneren dat hij daarvoor al troepen aan de grens met dat land heeft samengetrokken.

Het erge is dat nog heel weinig journalisten, op enkele oude rotten na, voldoende bagage hebben om kritische stemmen te verheffen over de manipulatie van de publieke opinie door onbekwame machthebbers die steeds meer oorlogstaal laten horen, een klassieker in tijden dat de economie lam ligt en de industrie toch nog ergens afzetmarkten nodig heeft.

We zitten opgescheept met een pers die liever over Kim Kardashian bericht dan eens een grondige analyse te maken over wat hen van hogerhand wordt voorgekauwd. En de dag dat de NAVO ook Oekraïne binnenhaalt als lid (daar zitten ze al lang naartoe te werken en zalm binnenkort wel gebeuren, let wat ik zeg) zitten we helemaal in de situatie die ook Wereldoorlog I onontkoombaar maakte : een spel van coalities.

En dat komt er. Want de NAVO ontsnapt aan elke democratische controle en teert op en leeft van sluipende besluitvorming waar niemand controle over heeft zodat men vaak pas veel later bewust wordt van beslissingen die in het verleden werden genomen en waar men nu niet meer vanaf kan. Of zijn we al vergeten hoe geniepig destijds het NAVO-dubbelbesluit hier kernraketten heeft geplaatst ? Democratischer is deze organisatie er sindsdien niet op geworden hoor. 

Het is dan ook hoogtijd dat de burger in de EG in opstand komt tegen deze steeds verdergaande ondemocratische besluitvorming en de beslissingen die eruit voortkomen. Of binnenkort zitten we weer opgescheept met een koude of misschien zelfs warme oorlog die niemand gewild gaat hebben maar die weer heel veel geld zal doen verdienen aan de mensen die achter de schermen de échte macht in handen hebben in onze Atlantische wereld en wiens lobbywerk ons steeds opnieuw geld uit de zakken klopt terwijl aan hun privileges niet mag geraakt worden. Kijk alleen al maar eens naar de banken die nog steeds niet aan banden gelegd zijn en waarvoor we binnenkort weer opnieuw gaan moeten tussenkomen want ze zijn nog steeds bezig met hun casinokapitalisme. Wie protesteert ? Wie eist maatregelen ? Wie komt ervoor op straat ? Niemand ? En wie zal, net als in 2008, de gebroken weer moeten betalen ? U en ik !

20:00 Gepost door Dwarsligger in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.