23-09-14

Grote broer

Iedereen van een zekere leeftijd in Vlaanderen kent wel het mooie romantische Avondliedeken van Alice Nahon. Toen ik destijds op een vrije radio een programma klassieke muziek presenteerde sloot ik telkens mijn uitzending (en de avond, want ik zat heel laat) met dit gedichtje. 

Ik heb dan ook vaak mijn armen gewonden om hoofden die eenzaam waren. Vrouwenhoofden. En daarbij werd ik steeds opnieuw geconfronteerd met wat ik het "grote-broer-syndroom" noem. 

Het is iets waar heel veel “grote broers” mee worstelen en waar heel veel “nice boys” mee geconfronteerd worden. Ik zou dan ook de oproep willen doen : dames, doe eens aan zelfonderzoek en stel jezelf eens de vraag “ben ik ook zo ? Doe ik dat ook ?" en je zal bemerken dat, als je een mannelijke vertrouwenspersoon hebt de kans groot is dat je er jezelf inderdaad op zal betrappen.

Mannen in de situatie vinden dit verschijnsel echt niet leuk, integendeel en vooral het feit dat de betrokken vrouwen er blind voor zijn en het zich niet eens zelf realiseren maakt het soms tot een pijnlijke slag in het gezicht wanneer we weer eens om raad worden gevraagd.

“Maar goed, waarover heb je het nu feitelijk ?” klinkt al hier en daar. Ik spreek over het “grote-broer-syndroom”. Het uit zich op verschillende manieren maar de dames die eraan lijden vertonen wel enkele symptomen die steeds terugkomen en de ziekte kenmerken.

In de eerste plaats hebben ze ergens een brave lieve man lopen waar ze al hun zorgen en kommer bij uitstorten, een man die ook steeds klaarstaat om hen op te vangen, te troosten en raad te geven. Het is de “grote broer” waarvan sprake.

Tweede symptoom is dat ze op zoek zijn naar een of andere vorm van relatie. Ze zoeken een partner onder een of andere vorm. Dat kan een levenspartner zijn, een BDSM-meester, een LAT-relatie, ….

Of ze zitten ergens met problemen of verdriet en daar spreken ze dan “grote broer” op aan. Die hen aandachtig aanhoort, steeds beschikbaar is en raad blijft geven, hoe lang hun zoektocht ook duurt.

Derde symptoom is dat ze die relatie meer dan goed voor hen is zoeken in de categorie “klootzakjes”. De mannen dus waarvan iedere man dadelijk zou zeggen “afblijven, hij houdt niet van jou, enkel van zichzelf en hij gaat helemaal geen rekening houden met je wensen en verwachtingen, hij leeft enkel voor zichzelf”. Op mijn gewone blog heb ik jaren geleden al eens 2 artikelen gewijd aan dit type mannen (http://grimm.skynetblogs.be/archive/2006/11/19/klootzakjes-1.html). Het is dan ook dat type man dat vrouwen bedoelen als ze zeggen “ik val altijd op de verkeerde man” maar waar ze toch steeds in drommen naar op zoek gaan of waar je ze onmogelijk kan van vrijmaken als ze in zijn klauwen zitten want ze zijn er meestal smoorverliefd op, goed wetende dat hij hen ongelukkig maakt. 

Dus blijf je als “grote broer” altijd opnieuw bezig met 2 zaken : opvangen na een zoveelste “hij heeft dit of dat gedaan maar ik kan hem niet vergeten/loslaten” en “hoe kan ik X waar ik smoorverliefd op geworden ben of waarmee het toch zo goed klikt in een stabielere relatie krijgen ? Hoe moet ik het aanpakken om dit of dat van hem gedaan te krijgen ? Hoe moet ik … ? Waarom doet hij dit of dat ? Wat bedoelt hij met ..., …?”

U ziet het, grote broers zijn gratis psychologen waarvan verwacht wordt dat ze op afroep komen opdraven. En die het meestal nog doen ook.  

Tot daar, meestal doen we het ook wel graag en voelen we ons nuttig en beschermend. Dat laatste is iets wat elke man een goed gevoel geeft. Mannen voelen zich graag nuttig en beschermen en helpen graag.

“Allemaal mooi toch ? “ zal je zeggen. Ja hoor. Voor haar dan. Want voor hem is het niet zo leuk. Of denkt u dat het prettig is om iemand die je na een tijdje als een warme en gevoelige vrouw hebt leren appreciëren, die erg in je smaak valt, denk je dat het voor hem leuk is om die vrouw steeds opnieuw te zien afkoersen op haar zoveelste ongeluk ? Denk je dat het zo prettig is om raad te geven aan iemand bij wie het niet opkomt dat jij daar ook nog bent, dat jij ook wel eens in aanmerking kon komen om datgene te bieden waar ze elders zo hopeloos naar op zoek zijn ? Denk je dat het prettig is om te horen “jij ? Neen ik apprecieer je heel erg maar als Dom/partner/…. zie ik je echt niet zitten ?”. Neem van mij aan : neen dat is niet prettig. "Je bent als een broer voor me" is de meest pijnlijke afwijzing die mannen kunnen aanhoren. Iedereen weet dat die zin eigenlijk wil zeggen dat die vrouw niet seksueel/emotioneel/relationeel aangetrokken is tot die arme man.

 

Vraag hen niet waarom hoor, geen enkele vrouw die het je kan vertellen. Meestal komt ze niet verder dan “Je bent zoals een broer voor mij maar meer zal het nooit worden en ja waarom ? Ik weet het zelf niet”.

Waarom staan die mannen dan telkens weer ter beschikking ? Omdat ze nu eenmaal “nice boys” zijn. En hoewel die “don’t get laid” toch blijven ze, zonder dat er iets tegenover staat, beschikbaar. Ja, soms zeggen die vrouwen wel “jij kan ook bij mij terecht hoor” maar als ze dan eens over hun eigen verdriet praten dan voelen ze maar al te best dat die vrouwen zo opgeslorpt worden door hun eigen problemen en dat het beeld van die man als hulpzoekende hen zo onbekend voorkomt dat ze niet weten hoe ermee om te gaan. Zodat “grote broer” toch weer alleen staat met zijn verdriet.

Dus ja, ik hoop dat dit artikeltje de dames die aan deze ziekte lijden bewust zullen maken van het feit dat ze die mannen er pijn mee doen. Dan is mijn dag weer goed. 

20:15 Gepost door Dwarsligger in Liefde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.