18-07-15

Algemene Kennis 12

Antwoorden van vorige reeks :

oraal

slenk

mol

rafflesia

booleaanse algebra

het product van de kracht en de afgelegde weg

Verklaring foto-electrisch effect

Euclidische meetkunde (Vlakke meetkunde is geen juist antwoord want in de laatste boeken van zijn Elementen breidt Euclides zijn meetkunde uit naar 3 dimensies, de ruimte dus en tegenwoordig is ze uitgewerkt voor een willekeurig aantal dimensies)

Uranus

Münchhausen by proxy

Organische scheikunde

Bijnieren

Zwart gat

Korstmos

Symbiose

Dmitri Mendelejev

Weekdieren (Molusca)

Werner  Heisenberg

Oortwolk

Insecten

 

Vandaag besluiten we onze reeks met enkele vraagjes die nergens specifiek in een bepaald gebied thuishoren.

Trivia

Deze stijlfiguur kennen wij onder de naam “stafrijm”. Soms wordt ze “Germaans Rijm” genoemd vanwege het vele gebruik in de Germaanse en Noordse literatuur, zoals Skaldenpoëzie.  Het gaat om een opeenvolging van woorden in een vers of prozazin die alle met dezelfde letter beginnen. Bekend is bv de beginregel van Iris van Jacques Perk.

“Ik ben geboren uit zonnegloren en een zucht van de ziedende zee”. Hoe noemt men dit rijm nog ?

-           Oxymoron

-           Onomatopee

-           Alliteratie

-           Perifrase

-           Pleonasme

Wat is in de klassieke logica de “wet van de uitgesloten derde” ?

-           een logische wet die inhoudt dat iedere uitspraak waar of onwaar is

-           In de dialectiek heeft men these en antithese. Er is geen derde mogelijkheid om tot synthese en conclusie te komen

-           In een discussie kan men nooit efficiënt conclusies bereiken tenzij men met 2 het debat voert.

-           Het is onmogelijk om een bewijs te leveren wanneer per propositie meer dan 2 argumenten worden aangedragen

-           Onze hersenen redeneren volgens een boomstructuur waarbij bij iedere stap maar met 2 mogelijkheden wordt rekening gehouden

Hoeveel  meter gaan er in een hedendaagse engelse mijl (de “International mile”)?

-           1609

-           1852

-           1482

-           1524

-           1716

Op de vlag van welk land staat een arend afgebeeld die, gezeten op een cactus, een slang in zijn klauwen heeft

Peru

Costa Rica

Mexico

Honduras

Bolivia

Deze gitarist werd geboren in Liberchies (Henegouwen) in een zigeunerwoonwagen. Hoewel hij nooit muziekles volgde ontwikkelde hij een heel eigen stijl, die bekendstaat als jazz manouche of gipsy jazz. In de winter van 1928 raakte hij (18 jaar) bij een brand in zijn woonwagen zwaar gewond. Door zijn verminkte linkerhand - waarbij de pink en ringvinger verlamd en misvormd waren - leek gitaarspelen niet meer mogelijk. Zijn broer bracht toch een gitaar naar zijn ziekenkamer en met volharding - hij verbleef bijna twee jaar in het ziekenhuis - leerde hij zichzelf opnieuw spelen. Hij vormde vaak duo met de violist Stéphane Grappelli. Tijdens wereldoorlog II werd hij aangehouden maar een duits officier die dol was op zijn muziek hield hem de hand boven het hoofd. Hij werd zelfs gevraagd in Berlijn te komen spelen voor het Duitse opperbevel.

-           Stochelo Rosenberg

-           Nous'che Rosenberg

-           Django Reinhardt

-           Tcha Limberger

-           Móric Esterházy

Talen worden ingedeeld in taalfamilies. Zo behoort het Nederlands tot de Germaanse talen en deze op zijn beurt maakt deel uit van de Indo-Europese taalfamilie. Toch zijn er talen die tot geen enkele familie behoren of waarvan (nog) niet bekend is tot welke taalfamilie ze behoren of dat er mogelijk wel een verwantschap met andere (levende of dode) talen is. In Europa bestaat er maar één levend voorbeeld.

-          Roetheens

-           Litouws

-           Ests

-           Baskisch

-           Bretoens

De Russisch fysioloog Ivan Pavlov voerde in de eerste jaren van de 20e eeuw een serie psychologische experimenten met honden uit. Hij liet telkens ze eten kregen een bel rinkelen en zag dat na een tijdje de speekselproductie begon enkel met het belsignaal en zonder dat voedsel werd aangeboden. Hoe noemt men dit verschijnsel ?

-          Geconditioneerde reflex

-          Behaviorisme

-          Stimulussubstitutie

-          Operant conditioning

-          Voorwaardelijke prikkeling

De inhoud van een cilinder van een (ontploffings)motor wordt bepaald door 2 cijfers. Een ervan geeft de afstand aan tussen het bovenste dode punt en het onderste dode punt, oftewel de afstand die de zuiger aflegt in de cilinder. Hoe noemt men deze grootheid ?

Boring

Slag

Compressie

Lijn

Uitwijking

Deze culturele anthropoloog introduceerde in zijn wetenschap het structuralisme. Van zijn reiservaringen deed hij verslag in Tristes Tropiques, een boek dat ook veel filosofische mijmeringen bevat, onder andere over de vergelijking tussen “primitieve” en “geëvolueerde” beschavingen. Hij bestrijdt de gedachte dat er zoiets bestaat als een primitieve cultuur. Elke samenleving heeft haar eigen geschiedenis en dynamiek. Zonder de menselijke natuur te loochenen, stelt hij dat de cultuur het geheel aan verworvenheden van een samenleving is: een pasgeborene kan in elke cultuur worden grootgebracht. Het denken van het kind is nog niet gespecialiseerd en moet zich nog vormen naar de maatstaven van de samenleving waarin het kind zich ontwikkelt.

-           Franz Boas

-           Raymond Aron

-           Claude Lévi-Strauss

-           Yves Coppens‎

-           Henri Begouën

In de franse wijnen bestaan verschillende gradaties : Premier Grand cru classé, Vin d’origine controléé, … Toch is er in de Bordeauxstreek een wijnregio die nooit geklasseerd werd. In deze streek is er een wijn die aanzien wordt als het nec plus ultra van de bordeauxwijnen, mede door de kleine opbrengst : jaarlijks slechts 28000 flessen. Over welke Pomerolwijn, die een der duurste wijnen ter wereld is, hebben we het hier ?

Château Latour

Château Lafite-Rothschild

Château Margaux

Château Haut-Brion

Château Pétrus

Deze stripreeks loopt sinds 1946 en heeft als hoofdpersoon een cowboy en zijn paard. De strip werd bedacht door de Belg Maurice De Bevere onder het pseudoniem Morris. Het is een humoristische stripreeks en ze heeft vele scenaristen gehad, waarvan René Goscinny de bekendste en meest gevierde was. De verhalen spelen zich alle af in het Wilde Westen van de Verenigde Staten in de negentiende eeuw. Vaak worden de clichés van het westerngenre geparodieerd en ook bekende kleurrijke historische personages opgevoerd. De strip is samen met De avonturen van Kuifje en Asterix een van de succesvolste Europese stripseries ooit.

-           De Blauwbloezen

-           Lucky Luke

-           Chick Bill

-           Blueberry

-           Durango

 

 

11:00 Gepost door Dwarsligger in Algemeen, Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.