08-08-15

The Secretary

Recent werd ik aangesproken door iemand die zich afvroeg waarom een sub zaken doet waar ze geen zin in heeft. Ik heb haar aangeraden vanavond The Secretary te kijken op Canvas. Het is in mijn ogen de beste BDSM-film ooit gemaakt. Niet voor de SM-scenes, die komen er niet in voor, maar omdat hij perfect toont wat BDSM infeite is.

Er zijn meerdere scenes die ergens zaken duidelijk maken die heel weinig niet-BDSM-ers kennen en die ook bij velen die zeggen BDSM-er te zijn niet echt begrepen worden.

Zo bv de trotse houding van de sub in de beginscene. Ze voelt zich helemaal niet vernederd maar is trots op haar sub-zijn, haar onderwerping, haar overgave. Persoonlijk vind ik deze scene een van de meest erotische uit de filmgeschiedenis.

Ook de onzekerheid van de D is mooi in beeld gebracht. Wil hij dit wel met deze vrouw ? Houdt hij niet teveel van haar om haar te gebruiken ? Past dit wel in liefde ? Heeft het zin door te gaan met deze D/s-relatie. Ja, ook D's kunnen twijfelen en zijn niet wat veel dromende subs verlangen : onaantastbare altijd uiterst zelfzekere personen.

En dan haar zoeken naar straf. Ze wil gewoon gestraft worden. De regenworm op het blad, helemaal op het einde de kever in bed, ...

Maar de kern van BDSM is er wanneer ze wegloopt op haar huwelijk. Ze krijgt een massa welmenende en "weldenkende" mensen op bezoek die haar overtuigen om te stoppen met gehoorzamen (ze mag niet van de stoel opstaan voor hij het haar toelaat). Waarom luistert ze naar het bevel van die man ? Ze is daar toch niet toe verplicht ? En dan komt het antwoord : ik doe dit niet omdat ik dat moet doen, ik doe dat omdat ik dat zelf wil. Prachtig ! Ze gehoorzaamt omdat ze besloten heeft om dat te doen, omdat ze dat volledig vrijwillig doet, niet uit dwang. ZE beslist autonoom en zonder dwang dat ze gehoorzaamt. Dàt is BDSM : vrijwillige overgave ! Dat doet mss nog beter het antwoord op de vraag "waarom doet een sub zaken die ze niet wil doen, niet graag doet ?" begrijpen : omdat ze daar vrijwillig toe besluit.

Een aanrader volgens mij voor iedereen die zonder vooroordeel wil begrijpen hoe BDSM in elkaar zit. En dat is sinds 50 Shades toch wel een vraag die velen zich stellen. Sommigen aanzien BDSM als pervers, deze film toont aan dat er ook heel veel liefde aan te pas kan komen.

10:38 Gepost door Dwarsligger in Liefde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.