10-12-16

Onaantastbare Rechters

Vandaag in de Morgen schrijft Prof Vuye over het "visumarrest" (http://www.demorgen.be/opinie/van-scheiding-naar-botsing-der-machten-b4eb7149/): "De rechter past hier het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) toe, terwijl dit niet van toepassing is. Het EVRM geldt niet in Syrië of Libanon. Het is een instrument van de Europese publieke orde, niet van de wereldorde.". Eindelijk een jurist die naar de essentie gaat : de rechter heeft wel degelijk een fout gemaakt, zijn persoonlijke mening opgedrongen aan de politiek en zelf de scheiding der machten naast zich neergelegd. Maar belangrijker is dat zogauw men kritiek heeft op justitie alle juristen de rangen sluiten en in massa hun voorbehouden domeintje waar ze heer en meester zijn beschermen tegen elke vorm van kritiek. Het is niet de rechtstaat die hier op het spel staat, wel de afgesloten wereld van mensen die verder hun zin willen doen en nu eindelijk eens in vraag worden gesteld. En dat beste mensen, mag niet. Rechters zijn onaantastbaar en onfeilbaar, zelfs in hun meest idiote uitspraken.
 
Iedereen weet dat het zelfreinigend vermogen niet bestaat in de rechterlijke macht en dat je, eens rechter, gewoon nooit meer gecontroleerd wordt. Of zijn we al vergeten dat een studie van de EG begin dit jaar bewees dat Belgie de slechtstwerkende en meest inefficiënte justitie van Europa bezit ? Zijn we al vergeten dat er ooit een rechter is geweest die in gans zijn carrière geen enkel vonnis heeft uitgesproken maar toch op zijn plaats kon blijven zitten. Zijn we het beruchte "kippenarrest" al vergeten (https://radar.avrotros.nl/forum/viewtopic.php?f=7&t=16630) dat zelfs in Nederland stof deed opwaaien en dat één van de zeldzame keren is dat een rechter ter orde is geroepen. Maar de man heeft toch wel een dergelijke idiotie in een autentieke akte (want dat is een vonnis nu eenmaal) laten opnemen. Wie roept de politierechter ter orde die het zelf niet zo nauw neemt met het verkeersreglement, die vaak dronken zitting houdt en die regelmatig advokaten intimideert en afsnauwt, (om van de beklaagden maar te zwijgen), zo erg zelfs dat velen niet eens meer durven pleiten als hij "zijn kuren weer heeft" ?
 
En eindelijk heeft iemand nu eens gezegd waar het op staat : onze rechters zijn vaak onbekwaam maar ze worden door de kastegeest van degenen die actief zijn in dit milieu met gesloten rangen de hand boven het hoofd gehouden.
 
Deze rechterlijke uitspraak over de visa is manifest verkeerd en dus is het de plicht van Franken om de staat te beschermen en "burgerlijk ongehoorzaam" te zijn, een recht dat iedereen heeft tegenover een "macht" die haar werk niet doet zoals het moet.
 
Lees in dit verband er eens even volgend artikel op na. Het spreekt boekdelen en ik vraag me af welke sanctie deze rechter gekregen heeft. Waarschijnlijk weeral geen ! :Maar dan moet iedereen wel in naam van de autonomie van de rechter en de scheiding der machten knielen en buigen voor dergelijke machtswellustelingen ! http://www.elfri.be/rechters-spreken-respectvol-recht

12:49 Gepost door Dwarsligger in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.